Alansa edelläkävijäyritys: Kangasalan Hevospraktiikkaa ratkoo hevosten liikkumiseen vaikuttavia ongelmia

Toimiston seinän takaa kuuluu tasainen naputtava ääni. Tummanruskea hevonen seisoo rauhallisena valkoisista putkista kootun karsinan sisällä. Ääni lähtee hevosen pehmytkudosten paranemista edistävästä paineaaltohoitolaitteesta. Kangasalan Hevospraktiikka on erikoistunut hevosten pehmytkudosten lisäksi koko ylälinjan alueen eli kaulan, selän ja lantion ongelmien hoitoon.

Kangasalan Tiihalan idyllisissä maisemissa sijaitsee Suomen ainoa hevosten pehmytkudos- ja ylälinjaongelmiin keskittynyt klinikka. Kangasalan Hevospraktiikan edeltäjä, Kangasalan Hevosklinikka alkoi myös ensimmäisenä Suomessa tarjota kiropraktiaa, satulan sovitusta ja hierontaa osana hevosten hoitoa.

Vaikka näitä vaivoja hoidetaan muillakin hevosklinikoilla ympäri Suomea, Kangasalan Hevospraktiikalta löytyy alan erityisosaamista. Siellä työskentelee myös ylälinjan ongelmiin perehtynyt satulaseppä Jutta Luhtinen.

Kangasalan Hevospraktiikka on toiminut nykyisellä nimellä kymmenen vuotta. Sitä ennen se toimi Kangasalan Hevosklinikan osana Wääksyn kartanossa. Nykyisessä paikassa yritys on toiminut muutaman vuoden.

Praktiikan omistaja, eläinlääkäri Heikki Saarinen, kiinnostui hevosten pehmytkudosvaurioista 1990-luvulla, kun hän työskenteli yhdessä hevoshierojien kanssa.

– Se oli kiinnostava alue, josta löytyi paljon uutta. Tuohon aikaan hevosten pehmytkudosten ja ylälinjan ongelmiin ei kiinnitetty paljoa huomiota, vaikka tarvetta oli. Yhteistyö hevoshierojien kanssa toi uuden näkökulman työhön, vuonna 1978 eläinlääkäriksi valmistunut Saarinen muistelee.

– Olemme kiinnostuneita hevoshierojien kanssa samoista asioista, mutta katsantokulma voi olla eri. On innostavaa löytää ratkaisuja eri ongelmiin yhdessä, hän toteaa.

Satulalla on suuri merkitys hevosen hyvinvointiin

Satulaseppä Jutta Luhtinen (vas.) työskentelee yhdessä eläinlääkäri Outi Veijolan ja klinikka-avustaja Mira Korkeakosken kanssa (oikealla).

Jutta Luhtinen kiinnostui satuloista hevoshierojakoulutuksessa noin 15 vuotta sitten.

– Kun monet satulasepät keskittyvät satuloiden ostamiseen, myymiseen ja korjaamiseen, minä haluan tehdä töitä asiantuntijana, joka parantaa osaltaan hevosen hyvinvointia. Satulan korjaaminen ja toppaaminen vaikuttavat suoraan satulan sopivuuteen lukemattomilla eri tavoilla.

Käytännössä työskentely klinikalla tarkoittaa sitä, että Jutta tarkastaa satulan sopivuuden lisäksi sen, miten se vaikuttaa hevosen liikkumisen ongelmiin. Tällaista yhteistyötä ei Suomen muilta klinikoilta löydy.

– Satulat pitää tarkastaa sairasloman jälkeen kontrollikäynnillä. Jos hevoselle laitetaan huonosti sopiva satula selkään, ei vaivojen hoito edisty, Saarinen muistuttaa.

– Satulan pitää olla sopiva myös ratsastajalle, klinikkavastaava Jasmine Salonen lisää. Myös hänellä on taustaa hevoshierojana.

Hyvin istuvalla satulalla on valtava merkitys ratsuhevosen hyvinvoinnille. Satulaa sovittamassa Jutta Luhtinen.

Oppia haetaan ulkomailta saakka

Uranuurtajan asema ei ole syntynyt helpolla. Hevosten ylälinjan ja pehmytkudosten ongelmiin ei voi kouluttautua suoraan yliopistosta, vaan osaamista pitää hankkia muualta ja kokemuksen kautta.

Kangasalan Hevospraktiikan henkilökunta on hakenut oppia ulkomailta.

– Olemme koko henkilökunta kiertäneet kursseja ja isoja kansainvälisiä kongresseja kahdesta kolmeen kertaan vuodessa, Saarinen selvittää.

– Ja Outi oppii alan erikoisosaamista täällä Heikiltä, Jasmine huomauttaa viitaten syyskuussa 2022 Kangasalan Hevospraktiikassa työnsä aloittaneeseen eläinlääkäri Outi Veijolaan.

Kangasalan Hevospraktiikan henkilökunta käy tarvittaessa jakamassa praktiikkansa erikoisosaamista kollegoille muilla klinikoilla.

– Käymme pyydettäessä esittelemässä tapaamme työskennellä ja kannustamme tekemään sen jälkeen itse, Saarinen sanoo. Jutta Luhtinen on menossa muun muassa Ouluun asti kouluttamaan hevoshierojaa ja satulaseppää satulan sovittamisessa.

Eläinlääkäri Outi Veijola ja Heikki Saarinen lääkitsevät si-niveltä ultraääniohjauksessa. Outi Veijola oppii hevosen ylälinjaan liittyvää erityisosaamista Heikki Saariselta.

Ylälinjaongelmat vaikuttavat hevosen liikkumiseen

Kaulan, selän ja lantion alueen sekä pehmytkudosten ongelmia etsitään usein ultraäänitutkimuksen avulla, mikä on tuonut praktiikalle vuosien mittaan erityisosaamista tällä alueella. Klinikka on tunnettu myös laadukkaiden kaularangan röntgenkuvien ottajana.

Suurin osa Kangasalan Hevospraktiikan asiakkaista on kilpa- ja harrastekäytössä olevia ratsuhevosia. Näistä eniten hoidetaan puoliverisiä. Myös suomenhevosia ja islanninhevosia käy klinikalla paljon.

Kangasalan Hevospraktiikalle hakeudutaan, kun hevosella on vaikeuksia liikkua tai se on haluton liikkumaan.

– Ravihevoset voivat olla vinoja tai niillä voi olla ongelmia kaarteissa. Ratsuilla voi olla vaikeuksia esimerkiksi laukkaamisen kanssa. Usein kysymys on ylälinjaongelmista.

– Joillakin on rintarangan- tai lantio-alueen ongelmia, osalla taas kaulan tai niskan alueella vammoja, Heikki Saarinen luettelee.

Ylälinja on alue, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos lantion alueella on ongelma, hevosen on vaikeaa käyttää rintarankaa. Jos kaulan kanssa tulee ongelmia, ne heijastuvat selkään.

Ultraäänitutkimus on tärkeä osa Heikki Saarisen työtä.

Tutkimukset tehdään rauhallisissa olosuhteissa

Ongelmia tutkitaan klinikalla ensin silmämääräisesti: eläinlääkäri katsoo, miten hevonen seisoo, miltä ylälinja näyttää ja millainen hevosen olemus on. Seuraavaksi hevosen liikkumista tarkkaillaan juoksuttaen sitä ympyrällä ja suoralla.

– Joskus ongelma näkyy vain ratsain tai tietyissä tilanteissa, ja asiakkaat tuovat ratsastusvideota mukanaan, Jasmine Salonen kertoo.

Kun eläinlääkäri tietää, mitä lähdetään tutkimaan, hevonen rauhoitetaan ultraääni- tai röntgentutkimusta varten. Vaikka kysymyksessä olisi rauhallinenkin hevonen, se ei välttämättä pysy paikallaan tutkimusten vaatimaa aikaa.

Levottoman eläimen tutkiminen voi olla turvallisuusriski.

– Välillä sattuu ja tapahtuu, mutta vaaratilanteita on ollut täällä yllättävän vähän. Meille ei ole tullut naarmuja kummempaa.  Täällä käy kilttejä hevosia ja teemme töitä rauhallisesti ja rauhallisessa ympäristössä. Toki olemme varovaisia. Väkisin ei tehdä mitään, koska ihminen häviää kuusisataakiloiselle eläimelle, praktiikan henkilökunta toteaa.

Miten hevosten ylälinjan vammoja sitten hoidetaan?

– Esimerkiksi nivelongelmissa lääkettä injisoidaan niveleen ultraääniohjauksessa, jotta nähdään mihin neula menee. Pehmytkudosongelmissa käytetään tarvittaessa paineaaltohoitoa, Saarinen selostaa. Praktiikalta saa myös ohjeita jatkokuntoutukseen.

Cosmic Cat on tullut omistajansa Minna Kyrön kanssa Kangasalan Hevospraktiikalle Lahden seudulta.

Hyvän porukan kanssa on mukavaa tehdä töitä

Kangasalan Hevospraktiikka sijaitsee kauniissa, rauhallisessa miljöössä Kangasalan Tiihalassa.

Heikki Saarinen pitää Kangasalan sijaintia praktiikalle erinomaisena, koska kaupunki sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päästä. Asiakkaita tuleekin Oulua, Itä-, Keski- ja Länsi-Suomea sekä Viroa myöten.

Kangasalan Hevospraktiikan henkilökunnan mielestä Kangasalla suhtaudutaan hevosiin positiivisesti.

– Täällä on ymmärretty, että ratsastus on iso elinkeino, henkireikä ja työ. Vielä kun saataisi Suomeenkin kunnalliset maneesit, henkilökunta pohtii yksissä tuumin.

Heikki Saarinen näkee praktiikan tulevaisuuden valoisana, sillä töitä riittää. Hän on jo eläkeiässä, mutta viihtyy työssään.

– Meillä on hyvä porukka, jonka kanssa on tosi kivaa tehdä töitä yhdessä. Kaikki ovat oman alansa ammattilaisia, joilla kestää kantti tehdä myös itsestään pilaa, hän toteaa.

Kangasalan Hevospraktiikan henkilökunta viihtyy työpaikallaan. Jutta Luhtinen (toinen oikealta) ja Jasmine Salonen (toinen vasemmalta) ovat työskennelleen praktiikalla jo yli kymmenen vuotta, klinikka-avustaja Mira Korkeakoski (oik.) puolitoista vuotta ja uusi eläinlääkäri Outi Veijola (vas.) reilun kuukauden. Praktiikan omistaja Heikki Saarinen (keskellä) ei malta jäädä vielä eläkkeelle.

Teksti: Eila Mäntyjärvi, Enerzia Koulutus ja Viestintä
Kuvat: Reetta Muranen, Studio Reetta Muranen

© Business Kangasala 2024 Creative Crue