Ilon kautta yrittämistä ja voimavaroista huolehtimista

Ilona Siitonen

hyvinvointiyrittäjä, psykofyysinen fysioterapeutti, liikuntaneuvoja
ilosi Pilates-paja

Ilon kautta ohjaamista ja inspiraatiota täydennyskoulutuksista

Toiminimellä ’ilosi’ aloitin yrittämisen vuoden 2013 alussa ja tämä on kolmas yritykseni. Olen työskennellyt yrittäjämäisesti 14-vuotiaasta lähtien peruskoulun ja lukion ohessa. Olen halunnut saavuttaa päämääräni, joita nuorempana olivat ensimmäinen kännykkä, Amerikan matka ja ajokortti. Nykyään tavoitteenani on hyvinvointi, jota kaipaan myös lähimmäisilleni, ihmisille ympärilläni, kuten työntekijöille ja asiakkailleni.

Konkreettisempana ammatillisena tavoitteena, joka saa minut pysymään aktiivisena, on jatkuva täydennyskouluttautuminen oman mielenkiinnon mukaan; se on inspiroivaa ja pitää myös yrityksen kiinnostavana, kun se uudistuu ”aallon harjalla”. Koronan aikana olen täydennyskouluttautunut psykofyysiseksi fysioterapeutiksi ja tehnyt joogaopettajaopintoja, jotka ovat tuoneet uutta väriä myös ohjattuihin pienryhmiimme ilosi Pilates-pajalla.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ilosi on kiitollinen suosiostaan Kangasalla

Ilosi fysioterapiavastaanotto sijaitsi aluksi meillä kotona Ruutanassa ja olin ohjannut Pilatesta jo pari vuotta Energanzalla Kangasan keskustan läheisyydessä, kun tämä ilmoitti lopettavansa toimintansa kesällä 2013. Kangasalla ei ollut siihen aikaan sopivia hyväkuntoisia vuokratiloja vapaana, mutta vanha farkkukauppa oli myytävänä.

Puolisoni oli aluksi vaikea nähdä visiotani, jossa tilasta remontoidaan vastaanottotila sekä pilates-studio, mutta kannattavuuslaskelmani ja taloushallintani vakuuttivat Kangasalan Osuuspankin ja sain lainan liiketilan ostamiseksi ja remontoimiseksi. Myös koronakriisissä pankki tuli vastaan ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä tarjoten puolenvuoden lyhennysvapaata, mikä oli mielestäni mainio kädenojennus, kun ei vielä tiedetty mitä on tulossa.

Yrittämisen alkutaipaleella Kangasalla minua ulkopaikkakuntalaisena hämmästytti se, että kaikki asiakkaat tuntuivat tuntevan toisensa. Minua ilahdutti Kangasalla vallitseva ystävällinen ilmapiiri, ja koin, että minusta yrittäjänä ja ihmisenä välitetään. Tämä on kantanut vaikeina aikoina ja saanut minut sinnikkäästi jatkamaan toimintaani yrittäjänä.

Joskus on tuntunut erityisen raskaalta kantaa vastuuta työnantajana, kun samaan aikaan on pienet lapset, rakensimme talon ja koronakriisi alkoi, mutta asiakkaidemme tuki on kantanut. Olen äärimmäisen kiitollinen asiakasuskollisuudesta ja siitä luottamuksesta, jota toimijana ilosi on saanut kaikkina näinä kahdeksana toimintavuonna.

Elämän ja yrityksen luonnollista kiertokulkua

Yritystoiminnan alkutaipaleella tavoitteenani oli työllistää vain itseni. Vuonna 2014 aloin odottaa esikoistamme, ja samaan aikaan yrityksen toiminta jatkoi kasvamistaan, joten aloin työllistää fysioterapeutti Heidi Salosta, joka oli heti valmis täydennyskouluttautumaan pilatesohjaajaksi.

Esikoiseni Saran kanssa aloitimme ilosi vauvahieronta ja Baby Pilates -kurssit synnytyksestä kuntoutumiseen. Fysioterapeutti ja pilatesohjaaja Krista Manninen tuli taloon silloin, kun aloin odottaa toista lastamme ja Heidi kertoi olevansa aika lailla samoilla raskausviikoilla. Heidi työskenteli ilosi ammatinharjoittajana seitsemän vuotta, mutta tekee nyt Kelan vaativan kuntoutuksen ratsastusterapiaa yksityisenä ammatinharjoittajana.

Koko yrityksen historian ajan meillä on ollut kiertävä äitiyslomavuoro, joten luonnollisesti ilosi porukka alkoi kouluttautua ja erikoistua lantionpohjan toimintahäiriöihin sekä äitiysfysioterapiaan. Nyt meitä on kolme äitiysfysioterapian ammattilaista, joista Jenni Pärssinen ohjaa parikuisen vauvansa kanssa synnytyksestä kuntoutumiseen tarkoitettua Baby Pilatesta ja odottavien äitien Äitiys Pilatesta, ja Krista taas aloittaa toisen äitiyslomansa lokakuun alussa.

Yrityksen johtamisesta ja näkemykseni terveestä yrittämisestä

Kun ilosi-yritystoiminta alkoi kasvaa vuonna 2015, tein yritysjohtamisen opinnot TAKK:ssa ja sain mentorointia liiketoiminnan kehittämiseksi. Olen toteuttanut kaikki ne toimet, mitä YJT-opinnoissa tarttui matkaani ja liiketilan nykyinen käyttöaste on lähes 100 %. Seuraavat kasvun mahdollisuudet olisivat verkossa, mutta koronan takia palveluissa on nyt ylitarjontaa, eikä tekniikan kanssa jumppaaminen ole tuntunut omalta palalta kakkua. Me ohjaamme vuorovaikutuksessa, enkä ole valmis kompromissiin.

Muut kasvun mahdollisuudet olisivat isompi liiketila ja sen mukana myös isompi liiketoiminta, mutta 16 vuoden yrittämisen pohjalta osaan jo ajatella, mitä kaikkea se vaatii ja kuinka stressi lisääntyisi jo pelkästään suuresta muutoksesta.

Näkisin myös palveluiden kohdentamisessa yrityksille työhyvinvoinnin tukemiseksi olevan potentiaalia, mutta tässä oma rajallisuus yrittäjänä on esteenä, kun kaikkea ei voi tehdä yhtä aikaa – olenhan vain yksi ihminen, nisäkäs, homo sapiens; vaikka onkin ollut aika, kun luulin olevani melkoinen kone! Pienyritysten suurin uhka onkin yrittäjän oma terveys, minkä vuoksi olen priorisoinut sen korkealle. En koe olevani korvaamaton, mutta ilosi toiminnan kannalta melko välttämätön koordinaattori.

Tällä hetkellä ilosi työllistää lisäkseni neljää kevytyrittäjää/ammatinharjoittajaa, ja yhtä työsuhteessa tuntitöihin. Ennen koronaa ammatinharjoittajia oli kymmenen, mutta olen rajannut palveluiden ja vuorovaikutuksen määrää, mikä sekin liittyy em. yrityksen suurimpaan uhkaan – yrittäjän terveyteen voimavarojen ja jaksamisen kautta.

Usein pienyrittäminen koskettaa koko perhettä, ja puolisoni onkin saanut vuosien aikana koodata ilosi varauskalenterin ja avustaa milloin missäkin teknisissä hommissa, johon oma mielenkiinto ei riitä. Asenteeni on sellainen, että varmasti oppisin, vaikka koodaamaan, jos se olisi tärkeää. Melkoisen digiloikan teimmekin viime vuonna, kun aluksi videoimme ja editoimme etätunteja. Myöhemmin olemme keventäneet työtä kuvaamalla suoraan Facebookissa yksityiseen ryhmään, jossa ilosi etäasiakkaat nauttivat sadoista tunneistamme. Toivon kuitenkin, että saamme luopua videoinnista mahdollisesti jo vuodenvaihteessa.

En teetä muilla mitään sellaista mitä en itsekin tekisi tai kysyttäessä osaisi opettaa, mutta delegointi ja työn organisointi on taito, jonka oppii vuosissa ja tunnustettakoon, että työn ja perhe-elämän yhdistäminen on toiminut tässä eräänä elämän korkeakouluna.

Olen oppinut paljon myös ilosi tiimiltä ja olen avoin uusille toimintamalleille. Kerron ja näytän ilosi-tiimille kuinka paljon heidän työtään arvostan, ja mitkä ovat selvästikin heidän vahvuuksiaan ja erityisosaamistaan. Kun on mahdollista, kannustan myös taloudellisesti ostamalla lisää töitä ja maksamalla työstä paremmin. Avoimuus koskee myös työkorvauksia, oikeudenmukaista ja tasavertaista kohtelua.

Voin olla myös itse avoimesti keskeneräinen ja vaillinainen ihminen – se on inhimillistä. Pyydän anteeksi, kun mokaan ja toivon saavani palautetta, jos en osaa jotain näkökulmaa ajatella etukäteen työn suunnittelussa.

Olen pyrkinyt huomioimaan tiimiläisteni arjen ja työn yhteensovittamisen mahdollisimman hyvin realiteetit huomioon ottaen. Aiemmin tein tätä itseni kustannuksella, mutta pääsemme taas pienyrittämisen ensimmäisen uhan äärelle, jollen priorisoi omaa jaksamistani. Yrityksen on oltava terve taloudellisesti ja yrittäjän on voitava hyvin, jotta yritys kukoistaa.

Kiitos mielenkiinnosta, kun luit tämän loppuun.

Ilosi asiakkaille suurin kiitos työllistämisestäni kaikki nämä vuodet! Te mahdollistatte myös sen, että pystyn työllistämään muita. Olemme kiitollisia, että saamme tehdä työtä, joka on meille merkityksellistä ja samalla voimme auttaa asiakkaitamme voimaan paremmin. Tässä on positiivinen kehä, joka kantaa elämässä ja lisää toivoa.

© Business Kangasala 2024 Creative Crue