Kipinää tarjolla yhteistyörobotiikasta innostumiseen
20.6.2023Senior Advisor
HAMK / Tech Robotics
puh. 050 400 7890 (tai 040 547 2024)
jari.kaikkonen@hamk.fi
Oletko tietoinen, miten uuden sukupolven yhteistyörobotiikka (”cobotit”) voisi olla hyödyksi yrityksessänne? Monissa yrityksissä vanha käsitys robotiikasta hallitsee ajattelua, ellei aiheeseen ole tarvinnut paneutua tarkemmin.
Modernin yhteistyörobotiikan ideana on ihmistä korvaavan robotisoinnin sijaan tuoda työntekijälle cobotti työkaveriksi, jolloin ihminen hoitaa älyä ja havainnointikykyä vaativia tehtäviä cobotin hoitaessa esim. tylsiä toistoja vaativaa, epäergonomista tai muuten kuormittavaa tehtävää. Hyödyntämällä yhdessä molempien vahvuuksia ihmisen ja cobotin tuottavuus yhdessä voi olla suurempi, kuin kummankaan erikseen.
HAMK / Tech Robotics -tiimillä on käynnissä elokuun loppuun saakka Euroopan unionin aluekehitysrahaston tukema hanke, jonka tavoitteena on lisätä Pirkanmaan alueen yritysten ymmärrystä uudenlaisista yhteistyöroboteista ja niiden liitännäisteknologioista.
Olemme toteuttaneet yrityksille pienimuotoisia pilottiprojekteja erilaisiin käytännön sovelluksiin. Tarkoituksena on ollut auttaa yrityksiä esimerkkien kautta oivaltamaan uuteen teknologiaan liittyviä mahdollisuuksia ja antaa kipinä tarkemmalle aiheeseen perehtymiselle.
Monessa pilotissa on näkökulmana ollut ergonomian ja työhyvinvoinnin tukeminen. Jos cobotin avulla pystytään välttämään sairaspoissaoloja käyttämällä sitä esim. niska/hartiajumeja aiheuttavissa kohdissa tai lisäämään työhyvinvointia ja motivaatiota helpottamalla hektistä arkea, investoinnin kannattavuuslaskelma on nopeasti tehty. Välilliset hyödyt ovat helposti merkittäviä.
Piloteissa on hyödynnetty yhteistyörobotin yhteydessä erilaisia tarttujia ja lisäosia sekä mm. konenäköä ja modernia IoT (internet of things) teknologiaa. Mahdollisuus on hyödyntää myös esim. mobiilia alustaa, jolloin cobotti voi siirtyä itsenäisesti toiseen työpisteeseen tekemään vaikkapa hieman erilaista tehtävää.
Projektin tuloksista järjestetään loppuseminaari Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Valkeakoskella elokuussa. Tuolloin on mahdollisuus nähdä joitain piloteista myös käytännössä.
Jos aihepiiri kiinnostaa, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä! Kiinnostuksen ilmaiseminen vaatii minimissään yhden sähköpostin lähettämisen, mutta voi laittaa liikkeelle merkittävänkin tuottavuusboostauksen. Jos kipinä syttyi jo tästä, keskustellaan ja katsotaan, miten voisimme laittaa asioita liikkeelle yhdessä.
Vaikka tarve ei olisikaan akuutti, kannattaa lähettää viesti kiinnostuksesta alla olevaan osoitteeseen. Näin varmistat kutsun elokuun seminaariin.
Lisätietoja
Jari Kaikkonen
puh. 050 400 7890 (tai 040 547 2024)
jari.kaikkonen@hamk.fi