Asiakkaiden onnistumisen kokemukset ovat onnistumisen kokemuksia myös yrittäjä Laura Lehtiselle

 

Kirkkaat värit ovat kevään neuletrendi. – Beige ja maanläheiset sävyt ovat olleet pitkään muodissa, mutta tänä keväänä monet hakevat väriä: Raikkaita, vahvoja ja kirkkaita värejä, myös neonvärit häviävät vauhdikkaasti hyllystä, kertoo Laura Lehtinen.

Onnenlankamoinen on lankojen erikoismyymälä, joka on pullollaan pehmeitä, laadukkaita ja värikkäitä lankoja. Kaikenlaiset käsityönharrastajat ovat tervetulleita myymälään, jonka yrittäjä Laura Lehtinen haluaa olevan neulojien olohuone.

Syksyllä 2020 Laura Lehtinen toteutti haaveensa ja perusti lankakauppa Onnenlankamoisen. Orivedeltä Kangasalle myymälä siirtyi alkuvuodesta 2023. Avajaisia vietettiin Kangasalan kemikalion entisissä tiloissa 11. helmikuuta.

– On niin ihanaa olla täällä! Eniten olen innoissani uusista asiakkaista ja siitä, mitä tämä kaupunki mahdollistaa. On ollut ilo huomata, että asiakkaat ovat jo yhdistäneet vierailun Kangasala-talolla museossa, käynnin lankakaupassa ja menneet sen jälkeen lounaalle.

– Onneksi myös vanhat asiakkaat Orivedeltä ovat löytäneet tiensä tänne Kangasalle. Tämä nykyinen sijainti mahdollistaa paljon. Asiakkaat ovat esimerkiksi kehuneet, kuinka helposti tänne pääsee bussilla. Ja tulossa on uudenlaisia yhteistyökuvioita ja pääsen toteuttamaan monia kauan muhineita ideoitani.

Laura kertoo, että hän on saanut Kangasalla todella lämpimän vastaanoton niin asiakkailta kuin muilta yrittäjiltäkin.

– Oli niin mieltä lämmittävää, kuinka moni kävi ajavaisissa moikkaamassa ja toivottamassa tervetulleeksi Kangasalle. On ollut myös hienoa huomata, kuinka yrittäjät tekevät täällä keskenään yhteistyötä.

– Olen tykännyt alana tästä siksi, että koko ajan tulee uutta ja mielenkiintoista, vaikkapa antibakteerisia lankoja ja erilaisia puikkoja, joissa voi olla vaikkapa kuula sisällä, kertoo Laura Lehtinen. Kuvassa on Skeinfinityn käsinvärjättyjä lankoja, joista on tullut yksi Onnenlankamoisen suosituimmista tuotteista.

Neulominen on yhteisöllinen harrastus

Neulontabuumi alkoi toden teolla koronapandemian aikana, ja jatkuu edelleen. Slow fashion nostaa päätään ja vaatteiden tekeminen itse on suosittua. Myös energiansäästötoimet ovat osaltaan lisänneet neulontabuumia, ainakin villasukkien osalta.

– Kun avasin liikkeen Orivedelle syksyllä 2020, alkoi islantilaisneulebuumi samaan aikaan. Monet aloittivat silloin neulomisharrastuksen uudelleen, ja löytyipä joukosta myös sellaisia, jotka olivat viimeksi neuloneet sukat kouluaikoina 80-luvulla, hymähtää Laura Lehtinen.

Onnenlankamoisen tiloissa Orivedellä kokoontui neulekerho, ja sama meno jatkuu Kangasalla aina tiistai-iltaisin. Laura Lehtinen toivottaa kaikki tervetulleeksi matalalla kynnyksellä. Neulekerhosta voi löytää vaikka uusia kavereitakin.

– Neulominen on yhteisöllinen harrastus! Mielestäni sitä pitäisi korostaa enemmän. Knit alongit ja vastaavat ovat lisänneet yhteisöllisyyttä myös verkon välityksellä, vaikka neulottaisiinkin kotona yksin.

Monista langoista löytyy nykyään eettinen ja ekologinen aspekti. – On hienoa, että sukkalangastakin villan alkuperä voidaan selvittää, kertoo Laura Lehtinen.

Asiantuntija-apua saa hyödyntää

Laura Lehtinen iloitsee uusien toimitilojen tuomista mahdollisuuksista.

– Tila mahdollistaa paljon, koska täällä mahtuu pitämään pop-upeja, tuote-esittelyjä, kursseja, neulekerhoja ja vaikka mitä. Ideoita on paljon ja niistä yhtenä on viiniä ja neulontaa -illat.

Lehtisen mukaan mukavinta yrittäjänä toimimisessa on vapaus tehdä omaa juttuaan omilla ehdoillaan ja omien kykyjensä mukaan. Laura on itse ahkera neuloja, ja hänen asiantuntemustaan voi ja kannattaa hyödyntää.

– Autan mielelläni asiakkaita löytämään esimerkiksi korvaavia lankoja eri ohjeisiin ja laskemaan langanmenekkiä. Onnenlankamoisesta löytyy lankoja laidasta laitaan, ja onnen hetkiä ovat juuri ne, kun voidaan yhdessä asiakkaan kanssa suunnitella työhön sopia materiaaleja ja värejä, Lehtinen kertoo.

– Asiakaspalvelu on inspiroivaa ja onneksi saan myös usein palautetta ja kiitoksia. Asiakkaiden onnistumisen kokemukset ovat myös onnistumisen kokemuksia minulle.

Onnenlankamoisesta löytyy myös neuleohjeita ja inspiraatiota erilaisiin projekteihin. Laura Lehtinen kehottaa asiakkaita myös kysymään matalalla kynnyksellä vinkkejä ja apua esimerkiksi langanmenekin laskemiseen.

 

Kuvat ja teksti: Senni Jalonen, Business Kangasala Oy

© Business Kangasala 2024 Creative Crue