HRK tarjoaa sitä, mitä työmailla tarvitaan

Konevuokraustoiminnan rautaisen ammattilaisen toimipisteet löytyvät jo seitsemältä eri paikkakunnalta ja yrityksen valikoimissa on muun muassa 1600 henkilönostinta. Hämeen Rakennuskone Oy:ssä on ­pidetty hyvää huolta henkilöstöstä ja osattu arvostaa pitkäjänteistä sekä maanläheistä kehittämistä.

Vuonna 1975 perustetun perheyrityksen johdossa toimii Sarita Huotari toimitusjohtajana ja veljensä Sami Mäkinen hallituksen puheenjohtajana. Yrityksen ovat perustaneet sisarusten vanhemmat ja isovanhemmat, jotka aikoinaan aloittivat yritystoiminnan Kangasalla omakotitalon pihapiiristä.

Hämeen Rakennuskone Oy, tutummin HRK Konevuokraamot, on vuosien saatossa kasvanut moninkertaisesti. Vaikka alkuvuosina kasvua on tapahtunut muutamien yritysostojen kautta, viime vuodet kasvu on ollut orgaanista.

Tänä päivänä HRK on toista sataa henkilöä työllistävä yritys, jolla on seitsemän toimipistettä. Pirkanmaalla toimipisteet sijaitsevat Kangasalan pääpaikan lisäksi Pirkkalassa ja Tampereella. HRK Konevuokraamot vuokraa laitteita myös Vantaalta, Hämeenlinnasta ja Lahdesta. Keväällä koronakriisin aikana avattiin myös Turun toimipiste positiivisesti kasvaneen kysynnän perusteella.

Laadukasta konevuokrausta ja työmaapalvelua

HRK:n päätoimialana on rakennuskoneiden ja laitteiden vuokraus. Lisäksi HRK tarjoaa työmaapalvelua rakennusaikaisten olosuhteiden hallintaan, esimerkiksi työmaan lämmitys, sähköistys, valaistus tai vaikkapa putoamissuojauksen rakentaminen. Julkisivukorjauksissa ja asennuksissa käytettävien mastolavojen sekä henkilö- ja tavarahissien pystytystä tehdään vuokrauksen oheen.

– Asiakaskuntamme koostuu paljolti eri kokoluokan rakennusliikkeistä. Palvelemme myös teollisuutta sekä pienempiä yrityksiä. Osa etenkin lähialueiden asiakkaista on yksityisiä kodin ja pihan rakentajia. Heitä palvelemme myös mielellämme.  Asiakas saa HRK-vuokraamoissa myös aina opastuksen vuokraamansa laitteen käyttöön, sanoo Sarita Huotari.

Rakentaja voi keskittyä oleelliseen eli rakentamiseen. HRK:n tehtävänä on huolehtia siitä, että rakentajilla on käytettävissään toimiva ja huollettu kalusto. Kuuntelemme asiakkaitamme ja haluamme tarjota juuri sellaisia koneita ja laitteita, mitä työmailla tarvitaan.

Asiakas saa HRK-vuokraamoissa aina opastuksen vuokraamansa laitteen käyttöön. Yrityksessä panostetaan paljoon henkilökunnan osaamiseen ja ammattitaitoon, johon asiakkaat voivat tukeutua.

Yrityksen vuosittaiset investoinnit ovat merkittäviä, sillä kalusto on laaja ja se pyritään myös pitämään tuoreena. Sen lisäksi periaatteena on, että vuokrattava kalusto on vuokralle lähtiessään aina kunnossa ja asiakas saa työnsä hyvin tehtyä. Tunnetut merkit ja huolletut hyväkuntoiset laitteet ovat myös tärkeä osa työturvallisuutta. Merkittävä laatutekijä on HRK:n osaava henkilökunta, jonka ammattitaitoon asiakkaat voivat tukeutua.

Myös digitaalisilla työkaluilla voidaan helpottaa asiakkaiden arkea. HRK:lle on avattu entistä käytännöllisemmät kotisivut ja yritysasiakkaiden käyttöön on kehitetty mobiilisovellus. HRK Vuokrain -sovellus on palvelu ja työkalu, jolla käyttäjä voi lähes reaaliaikaisesti tarkastella vuokralla olevaa kalustoaan tai tehdä kuljetus- tai vuokratilauksia.

Toimiva ja huollettu kalusto on tärkeä osa palvelulupausta ja edellytys kestäviin asiakassuhteisiin. HRK:n omat huoltotilat sijaitsevat Kangasalan lisäksi Lahdessa ja Vantaalla.

Kun henkilöstö voi hyvin, asiakas voi hyvin

Kangasalla HRK:n päätoimipaikan pihassa ja asiakaspalvelussa on vilkasta, mutta henkilöstölle toimipisteen sydän on yrityksen kodinomainen ruokala, johon on hyvä pysähtyä hetkeksi. Ruokalassa voi nauttia lounaan rauhassa, ja aamuisin kaikille on tarjolla puuroa. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehditaan yrityksessä monella tavalla. Hyvinvointi koostuu usein monista pienistä asioista.

– Kun henkilöstö on tyytyväinen, niin myös asiakas on tyytyväinen. Olen todella kiitollinen siitä, että saan luotsata näin upeaa joukkoa, kehuu Sarita Huotari.

– Henkilöstö on usein se paras asiantuntija, ja on todella hyvä, että kaikista asioista voidaan keskustella matalalla kynnyksellä. Myös monet kehittämiskohteet ovat nousseet esiin juuri näistä keskusteluista, jatkaa Huotari.

HRK:n tavoitteena on erottua muista laadukkaalla palvelulla. Henkilöstön koulutuksessa ja uusien työntekijöiden perehdyttämisessä korostetaan palveluosaamista. Myös toimitusjohtaja kokee olevansa palvelutehtävässä.

”Tehtävääni kuuluu olla kaikkien käytettävissä. Haluan kuunnella henkilökuntaa, asiakkaita sekä kumppaneita. Se auttaa löytämään parhaat tavat toimia”, kertoo toimitusjohtaja Sarita Huotari.

Yritystoiminta muuttuu vastuullisemmaksi ja konevuokraustoiminnan tulevaisuus näyttää hyvältä

Yritys on sitoutunut vastuulliseen ja kestävään liiketoimintaan jo vuosikymmenten ajan toimimalla alalla reiluin säännöin kumppaneita arvostaen. Vastuu ympäristöstä on näkynyt pitkään siinä, että laitevalikoimaa uudistettaessa on valittu sähkö- ja hybridikäyttöisiä sekä muita vähäpäästöisempiä laitteita. Uusissa koneiden dieselmoottoreissa noudatetaan työkoneiden Stage V -päästömääräyksiä. Määräysten ansiosta mm. typen oksidien ja pienhiukkasten päästömäärät ovat pienentyneet muutamaan prosenttiin 2000-luvun alun tilanteesta. Usein on lähtökohtana, että työ tulee tehtyä kustannustehokkaasti ja turvallisesti. Samalla vähäpäästöisyys ja äänettömyys ovat haluttuja ominaisuuksia, joita asiakkaat arvostavat uuden sukupolven diesel- ja hybridilaitteissa.

HRK pyrkii omassa toiminnassaan vähentämään päästöjä paitsi järkevillä kalusto-ostopäätöksillä, niin myös huolellisella suunnittelulla ja logistiikalla.

Alan tulevaisuuden toimitusjohtaja Sarita Huotari näkee hyvänä ja suhtautuu siihen luottavaisesti. Kilpailussa menestyvät ne, jotka saavuttavat asiakkaiden luottamuksen. Menestys ei tule hokkuspokkustempuilla. Se vaatii pitkäjänteistä työtä. Hämeen Rakennuskoneessa uskotaan vahvasti yrityksen tekemiseen ja kilpailuetuihin. HRK:lla se on ammattitaidosta kumpuava luottamus.

– HRK:ssa on keskitytty pieteetillä ammattitaidon kehittämiseen ja asiakkaiden luottamuksen ylläpitämiseen. Yritys kasvaa ja muuttuu, mutta maanläheisyys koneiden vuokraamisessa säilyy. Hämeen Rakennuskone Oy on tunnettu toimija, joka on kasvanut vuosikymmenten aikana. Paikallisuudella ja verkostojen rakentamisella on merkitystä jokaisessa toimipisteessä, mutta etenkin Kangasalla. Tänä päivänä paikallisuus on yritykselle merkittävä arvo. Mekin HRK:ssa voimme olla reilusti ylpeitä paikallisista juuristamme, toteaa Huotari.

– Kangasala on ollut hyvä paikka yrittää, päättää Huotari.

Tänä päivänä paikallisuus on yritykselle merkittävä arvo. Paikallisuudella ja verkostojen rakentamisella on merkitystä jokaisessa toimipisteessä, mutta etenkin Kangasalla. HRK:n pääpaikka sijaitsee Lentolassa.

 

Teksti: Senni Jalonen
Kuvat: Ismo Santapukki

 

© Business Kangasala 2024 Creative Crue