Hyvinvointiyrittäjä Ilona Siitonen: ”Strategiani on laittaa ensin happinaamari itselleni, jotta voin luoda toivoa henkilökunnalleni”

Ei ole aivan tavanomaista, että hyvinvointialan yritys laajentaa toimintaansa keskellä koronapandemiaa, jolloin ryhmäliikuntasalitkin laittoivat ovet säppiin. Yrittäjä Ilona Siitosen iLosi avasi kuitenkin tammikuussa 2022 toisen harjoitustilan Kangasalan S-marketin viereen.

Ilona Siitonen on tehnyt yrittäjämäisesti töitä 14-vuotiaasta lähtien.

Ensimmäinen vuonna 2013 avattu ilosi-toimipiste Pilates-paja toimii Liisankadulla. Yrityksen laajentaminen ja osakeyhtiön perustaminen keskellä koronapandemiaa voi kuulostaa rohkealta vedolta, mutta oli Ilona Siitosen mukaan tarkan harkinnan tulos.

– Minulla oli ollut kasvusuunnitelmia jo parin vuoden ajan. Lockdownin myötä jouduin ajamaan toimintaa alas. Viime vuonna totesin kuitenkin, että tarvitsemme koronarajoitusten ja turvavälivaatimusten vuoksi isommat tilat. Uskalsin laajentaa, koska ymmärsin, ettei elämässä koskaan tule oikeaa tai hyvää aika tehdä asioita. Osakeyhtiö on myös perheelliselle toiminimeä turvallisempi yritysmuoto, Siitonen toteaa.

– Aluksi katselimme tiloja Kuohusta, mutta niitä tarvittiin kokouskäyttöön. Kun nykyistä tilaa Kangasalantiellä tarjottiin meille, se vaati remonttia, enkä uskaltanut lähteä silloin mukaan. Kun vuokranantaja sitten remontoikin toimitilan, tulimme vuodenvaihteessa tähän vuokralle.

Uusi studio toimii vasta remontoiduissa tiloissa Kangasalantiellä.

Toiveikas realisti ei rakenna pilvilinnoja

Vaikka Ilona Siitonen uskoo vahvasti hyvinvointiliiketoimintaan, hän on laajentanut yritystä varovasti. Uuden Studion vuokrasopimus on laadittu vain vuodeksi ja vasta lanseerattu psykologipalvelu on aluksi avoinna vain perjantaisin. Henkilökunta koostuu hyvinvointialan ammatinharjoittajista ja kevytyrittäjistä, joita on tällä hetkellä yrityksessä kymmenkunta.

– Liiketoiminnan laajentaminen lähti halusta auttaa asiakkaita paremmin. Haluan myös työllistää muita alan asiantuntijoita ja löytää keinoja työllistämiseen.

– En ole kuitenkaan suuruudenhullu, vaan realisti. En tee kannattamatonta liiketoimintaa. Jos kahden toimitilan pitäminen ei kannata, ei ole häpeä reagoida tilanteen mukaan ja supistaa toimintaa tarvittaessa, hän sanoo.

”Jos usko tekemiseen loppuu, otan asioihin etäisyyttä ja teen jotain mielekästä. Kun on hyvä mieli, asiatkin sujuvat ihan eri tavalla”, Ilona Siitonen sanoo.

Muutos toiminimestä osakeyhtiöksi teki Siitosesta toimitusjohtajan työhön kuuluvine velvollisuuksineen.

– Koko tammikuu meni aluehallintoviranomaisten kanssa neuvotellessa, voimmeko pitää pienryhmiä auki. Helmikuu hujahti assistentin irtisanoutumisen vuoksi tilinpäätös- ja paperisota-asioissa ja nyt pitäisi panostaa myyntiin, markkinointiin ja henkilökunnan innostamiseen. Esimerkiksi äitiysfysioterapiapalvelut eivät vielä tavoita ihmisiä riittävästi. Tunnettuutta tarvitaan lisää.

Siitonen näkee uusia bisnesmahdollisuuksia Lamminrahkan alueella.

– Lamminrahka houkuttelee perheitä, joten se voisi olla yksi laajentumiskohde, hän pohtii.

Ilona Siitonen nauttii työssään vuorovaikutustilanteista, joissa hän saa erilaisia näkökulmia asioihin.

Jaksaminen lähtee arjen rutiineista

Ilona Siitonen on huomannut, että koronapandemia ja Ukrainan sota huolestuttavat asiakkaita. Hänen mukaansa ahdistavina aikoina onkin äärimmäisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista.

– Huoliajatukset muuttavat elimistöä fysiologisesti, joten käsittelemme tunneillamme loppurentoutusten yhteydessä sitä, miten hengitystekniikoilla voidaan luoda turvaa itselle rauhoittamalla kehoa ja mieltä. Pilates-matolla on hyvä tyynnyttää ajatuksia siihen, ettei täällä Suomessa ole mitään hätää.

Koronapandemian pitkittyminen ja Ukrainan sota näkyvät yrittäjän arjessa, kun asiakkaat eivät uskalla sitoutua kymmenen viikon kursseihin.

– Ei ole helppoa pysyä iloisena ja positiivisena tämmöisenä aikana. Varsinkin pienyrittäjän on pakko ottaa tilanteesta koppi ja vahvistaa omia mielen ja kehon selviytymisstrategioita, Siitonen sanoo.

– Minun strategiani on laittaa ensin happinaamari itselleni, jotta voin luoda toivoa henkilökunnalleni.

Viisi- ja seitsemänvuotiaiden tyttöjen äitinä hän on rakentanut arjen hyvinvointia lisääviä rutiineja sekä noudattaa terveellisiä elämäntapoja.

– Liikunta lisää sopivina annoksina psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia ja purkaa stressiä. Treenaan kerran viikossa yksin ja kerran viikossa personal trainerin kanssa kuntosalilla. Saan personal traineriltani energiaa ja uusia näkökulmia sekä voimia ja innostusta omaan yrittämiseeni. Liikuntaa voi käyttää myös kiukun kesyttämiseen ja lamaantuneeseen oloon, Siitonen kuvailee.

– Ennen lapsia tein ilta- ja viikonlopputyötä. Otin uudestaan yrittäjäriskin, kun siirryin päivätyöhön. Teen iltatöitä vain sunnuntai-iltana ja ohjaan maanantaina iltaryhmiä. Asiakkaiden kasvokkain tapaaminen on minulle tärkeää.

Opiskelu mahdollistaa omien arvojen mukaisen elämän

Opiskeleminen on Ilona Siitoselle harrastus, joka on lisännyt hänen mahdollisuuksiaan elää omien arvojen ja aikataulujen mukaista elämää.

– Erikoistuin fysioterapiassa lantionpohjafysioterapiaan ja äitiysfysioterapiaan vuonna 2017 ja tein koronavuonna 2020 psykofyysisen fysioterapian erikoistumisopinnot ja viime vuonna joogaopettajaopintoja.

– Opiskelussa minua kiinnostaa se, että ihminen ei tule koskaan valmiiksi. Elämä voi olla rikasta loppuun asti, kuten 97-vuotias isoäitini on esimerkillään osoittanut. Aina löytyy uutta opittavaa. Opiskelu antaa myös lisää mahdollisuuksia tehdä enemmän omien arvojen mukaisia valintoja, mikä on minulle tärkeää, 17 vuotta yrittäjänä toiminut Siitonen pohtii.

Parikymppiselle Ilona Siitoselle liikunta oli ADHD-oireita lievittävä addiktio, nykyään se on työ, harrastus ja hyvinvoinnin lähde.

Oman haasteensa arkeen ja vuorovaikutustilanteisiin on tuonut Siitosen ADHD, joka diagnosoitiin vasta vajaa kymmenen vuotta sitten.

– Teen jatkuvasti töitä oman itsetuntemukseni sekä ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojeni kehittämisen eteen. Yritän tunnistaa muiden tarpeet ja ne selviävät vain kysymällä ja kuuntelemalla. Vaikka minulla on aina hyvät aikomukset, saatan ajatella edelleenkin ensin ääneen töksäyttämällä.

Olen jo 12 vuoden ajan tietoisesti muokannut omia ajatusmallejani. Sen myötä perusluottamukseni elämään ja ihmisiin on lisääntynyt ja vuorovaikutustaitoni kehittyneet.

Uuden Studion tilat ovat nykyaikaiset, viihtyisät ja kauniit.

 

Teksti: Eila Lokka
Kuvat: Tiia Ennala

© Business Kangasala 2024 Creative Crue