Kaapelipojat pian miehen iässä – takana jo 15 vuotta sähkötöitä ja tasaista kasvua

Kaapelipojat Oy on kangasalalainen sähköalan yritys, jossa tehdään asennustöitä hyvällä asenteella. Yritys on kasvanut vuodesta toiseen, mutta nyt korona tasaa tilanteen hetkeksi.

Yrityksen perusti vuonna 2005 Juha Tuominen, joka toimi aluksi yrityksessä yksin. Seuraavana vuonna mukaan tuli Toni Selänpää. Miika Parkkonen tuli mukaan 2008 ja nykyään kolmikko toimii yhdessä yrityksen pääomistajina.

Aluksi yritys teki pienempiä sähköasennustöitä. Tilauksia riitti ja tekijöitä tarvittiin lisää. Kaapelipojat on kasvanut keskimäärin kahdella työntekijällä vuosittain. Tällä hetkellä omia työntekijöitä on reilu kolmekymmentä. Palveluihin kuuluvat sähkö-, tele- ja antenniasennukset leikkimökistä palvelutaloon. Yritys suunnittelee sekä asentaa kupari- ja valokuituverkkoja ja tarjoaa niitä avaimet käteen -palveluna. Kaapelipojat Oy kuuluu Vastuu Groupin Luotettava Kumppani –ohjelmaan ja yrityksellä on RALA-pätevyys.

Kaapelipojat Oy:n liikevaihto on kasvanut tasaisesti koko ajan. Liikevaihdon kasvun taustalla ovat isommiksi kasvaneet projektit.

– Aluksi tehtiin yksityisille, sitten isännöitsijöille, sen jälkeen isommat uudis- ja saneerauskohteet tulivat mukaan, kertaa yrityksen toimitusjohtaja Miika Parkkonen.

Kohteliaisuus kantaa kauas

Kaapelipojat tekee sähköurakointia sekä uudisrakentamisessa että saneerauspuolella. Niin uudiskerrostalot kuin vanhat saneerauskohteetkin käsittävät periaatteessa samanlaista sähkötyötä, mutta mittakaava vaihtelee ja olosuhteet ovat erilaisia.

Uudisrakennuspuolella merkitsee hinta ja työn jälki, erityisesti saneerauspuolella hyvillä kärkimiehillä on suuri merkitys.

– On tietysti tärkeää, että työntekijät tekevät hyvää jälkeä, mutta heidän on oltava myös siistejä ja kohteliaita sekä tervehdittävä aina talon asukkaita. Saammekin asukkailta paljon hyvää palautetta, Miika Parkkonen kertoo.

– Parhaana markkinointitapana toimii ehdottomasti suusta suuhun leviävä maine. Voisi sanoa, että asentajamme ovat markkinointihenkilöitämme omalla käytöksellään, jatkaa Miika.

Asennustiimi käsittää kahdesta kuuteen henkilöä, joiden kaikkien on tultava toimeen kaikkien kanssa. Tiimin kärkimiehen tulee olla toiminnassaan asiakaslähtöinen.

– Oikeanlainen asennoituminen lähtee ihan työntekijöistä itsestään, emme kouluta tai valmenna siihen erikseen, toteaa Miika.

Kuva: Asentaja mittaa peilikaapin pistorasian toimivuuden.

Toiveissa lisää keikkamiehiä

Kaapelipoikien toimistolla työskentelee neljä henkilöä, keikkamiehiä on viisi ja saneeraus- sekä uudisrakennuspuolella on kymmenen molemmissa. Saneerauspuolen työ on haasteellisempaa ja kate onkin suurempi uudisrakentamiseen verrattuna.

Niin sanotuista keikkamiehistä kaksi työskentelee katuvalaistuksiin liittyvissä tehtävissä ja kolme tekee pienempiä asennustöitä pakettiautoineen sekä yksityisille että yrityksille. Yrityksen toiveissa olisi kasvattaa juuri pakettiautoasentajien määrää.

Kuva: Asennustöissä nostinautolla.

Yrityksen toiminta-alueena on Kangasala ja Tampere lähialueineen. Orivedelle asti on tehty keikkaa, mutta ei juuri sen kauemmas. Kaapelipojat on tehnyt töitä paikallisten rakennusliikkeiden kanssa ja katuvalaistukseen liittyviä korjaustöitä tehdään Kangasalan kaupungille.

Yritys on aikoinaan perustettu juuri Kangasalle siksi, että yrittäjät asuvat paikkakunnalla. Asentajat tulevat ympäri Pirkanmaata.

– Kangasala on hyvä paikka yritykselle, tänne on helppo tulla ja täältä on helppo päästä joka suuntaan. Tampereen läheisyys on toki myös hyvin tärkeää, Miika toteaa.

Yrityksen nimen on keksinyt aikoinaan yrityksen perustaja Juha Tuominen. Nimi on koettu erittäin hyväksi. Kaapelipoikien autot ovat hyvää mainosta ja ne jäävät helposti ihmisten mieliin.

Korona katkaisi kasvun

Tulevaisuuteen katsotaan positiivisesti, vaikka koronatilanne onkin vaikuttanut yrityksen kasvuun. Tämänhetkisenä tavoitteena on vakiinnuttaa työntekijämäärä nousun pysähtyessä muutaman vuoden ajaksi. Yhtäjaksoista nousua onkin riittänyt jo 13 vuoden ajan.

– Liikevaihto laskee tänä vuonna ja ehkä kahden vuoden päästä ollaan samassa kuin ennen koronaa. Nyt on tasoituksen aika, Miika Parkkonen toteaa.

Koronatilanne näkyi yrityksen toiminnassa erityisesti yksityisasiakkaiden puolella. Myös uudisrakennusprojektit siirtyivät ja noin neljän kuukauden ajan elettiin ”katotaan nyt” -vaihetta.

Pahimmillaan lomautettuna oli kahdeksan työntekijää. Onneksi uudistyömaita on syksyn mittaan tullut ja näkymät ovat kirkkaammat kuin keväällä.

Kuva: Miika Parkkonen

Pari vuotta on tarkoitus mennä eteenpäin nykyisellä palvelukokonaisuudella. Ideoita omistajakolmikolla on, ja niitä yhdessä jatkuvasti kehitellään.

– Nyt on kuitenkin aika malttaa hetki ja antaa tilanteen tasoittua, miettii toimitusjohtaja Parkkonen, joka hoitaa yrityksen urakkalaskennan, hankinnat ja rahaliikenteen.

– Meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Vaikka meidät näkee usein liikkeellä nostinautojen kanssa, niin kaikenlaisia asennuksia teemme yksityisillekin ihan pistorasian vaihdosta lähtien, muistuttaa Miika.

 

Teksti: Senni Jalonen
Kuvat: Kaapelipojat Oy

 

© Business Kangasala 2024 Creative Crue