Kopinkulman kivijalkayrittäjät Hanna Saikku-Salo ja Hannu Salo jakavat arjenkin yhdessä

Tänä vuonna seitsemänkymppisiään viettävästä Kopinkulman talosta löytyy kaksi monille kangasalalaisille tuttua pitkän linjan kivijalkaliikettä: Kopinkulman Optiikka sekä Kultasepänliike Tuomaskulta. Naapuruksia yhdistää sama osoite myös yksityiselämässä, sillä yrittäjät Hanna Saikku-Salo ja Hannu Salo ovat olleet yhdessä jo nelisenkymmentä vuotta.

Naapuruksina työskentelevä yrittäjäpariskunta Hanna Saikku-Salo ja Hannu Salo tapasi toisensa vuonna 1979 Kangasalan keskustassa.

Viihtyisästi ja hyvällä maulla sisustettu Kopinkulman Optiikka on perustettu vuonna 2000. Optikko Hanna Saikku-Salo osti liikkeen 2006 silmälääkäri Erja Oksmanilta. Ketjuihin kuulumattomana yksinyrittäjänä hän saa päättää itse valikoimastaan, joten Kopinkulman Optiikasta voi löytää kehyksiä ja aurinkolaseja, joita ei tule heti muualla vastaan.

Kopinkulman Optiikasta voi löytää hyvinkin persoonallisia kehyksiä ja aurinkolaseja.

Kultaseppäkoulusta vuonna 1986 valmistunut Hannu Salo aloitti Kultasepänliike Tuomaskullassa työntekijänä ennen kuin hankki yrityksen itselleen. Kopinkulmaan Tuomaskulta muutti vasta syksyllä 2022, kun entinen liikerakennus puretaan uuden Timanttikorttelin tieltä.

Tuomaskulta on perinteinen täyden palvelun kultasepänliike, joka palvelee asiakkaitaan vuosikymmenien kokemuksella.

– Valmistamme, huollamme ja korjaamme kulta- ja hopeakoruja sekä vaihdamme rannekkeet ja paristot rannekelloihin asiakkaan odottaessa, Hannu Salo kertoo.

Lisäksi Salo tekee erikoisempia tilaustöitä, kuten Ilveksen fanituotteita sekä yksilöllisiä vihki- ja kihlasormuksia. Kivijalkaliikkeen lisäksi asiakkaita palvelee verkkokauppa kellon ympäri.

Hannu Salon kultaseppäosaamiselle on kysyntää Kangasalan ulkopuolelle saakka. Ammattilaiselta onnistuvat erikoisemmatkin tilaustyöt.

Töihin on mukavaa tulla

Hannu Salo muutti Kangasalle Tampereelta vuonna 1968, kun hänen vanhempansa ostivat Harjusolan Kuva -valokuvausliikkeen. Kuopiolaissyntyinen Hanna Saikku-Salokin on paria poikkeusta lukuun ottamatta asunut suurimman osan elämästään Kangasalla.

Kumpikin tuntee itsensä kangasalalaiseksi ja viihtyy kotipaikkakunnallaan. Töihin on vuosikymmenien jälkeenkin kivaa tulla.

– Täällä on tosi paljon tuttuja alakouluajoilta lähtien, Hannu Salo toteaa.

– Ja kangasalalaiset ovat mukavia ihmisiä, joihin on helppo tutustua. Lisäksi kaupunki on sijainniltaan hyvä; Tampere on lähellä ja Helsinkiin ja Turkuunkin lyhyt matka, hänen vaimonsa komppaa.

Hanna Saikku-Salo ja Hannu Salo aikovat jatkaa yrittäjinä niin kauan kuin mahdollista. Jatkajista ei ole vielä varmuutta, vaikka kaksi kolmesta lapsesta seuraa vanhempiensa jalanjäljissä optikkona ja kulta-alalla. Nuoresta polvesta on ollut iso apu myös siinä vaiheessa, kun kultasepänliikkeelle perustettiin verkkokauppa ja yritys aloitti Instagram-markkinoinnin.

Hannu Salo kertoo, että tällä hetkellä keltakulta on tekemässä uuden paluun. Lisäksi miesten laadukkaille ja kalliille rannekelloille riittää kysyntää: Varsinkin mekaaninen automaattikello on valtavan suosittu, koska sitä ei tarvitse ladata eikä sen pattereita tarvitse vaihtaa. Laadukas, hyvännäköinen miesten kello on sekä koru että sijoitus, jonka arvo nousee vuosien mittaan.

”Yrittäjyys on meille elämäntapa”

Hanna Saikku-Salo ja hänen miehensä ovat pitkän linjan yrittäjinä tottuneet epävarmuuteen eivätkä sorru elvistelyyn silloinkaan, kun menee hyvin. Varsinkin Hannu Salolla on kokemusta hurjista ajoista; hän muistaa hyvin 1990-luvun laman, joka sulki lukemattomien yritysten ovet ikuisiksi ajoiksi ja ajoi vielä useammat pitkäaikaiseen talousahdinkoon.

– Vuonna 1992 lainojen korot nousivat yli kahteenkymmeneen prosenttiin, ja minullakin oli silloin valuuttalainaa, hän muistelee.

Yhdeksänkymmentäluvun laman jälkeen yrittäjiä ovat koetelleen vuoden 2008 taantuma, puolitoista vuotta sitten korona ja tänä vuonna polttoaineiden, energian ja elintarvikkeiden hintoja jyrkästi nostanut Ukrainan sota.

Äkillisesti puhjennut koronapandemia vaikutti varsinkin Kopinkulman Optiikan toimintaan.

– Korona tuli tänne kirjaimellisesti yhdessä yössä maaliskuussa 2020. Kun keskiviikkona kävi asiakkaita, torstaina ei enää yhtään, Hanna Saikku-Salo sanoo.

–  Liiketoiminta oli koko huhtikuun täysin pysähdyksissä. Onneksi saimme korona-avustusta, joskin sekin piti maksaa mätkyinä jälkikäteen takaisin. Se kuitenkin auttoi siinä tilanteessa, pariskunta kertoo.

Vaikka Ukrainan sota ja sen myötä jyrkästi nousseet energiahinnat kiristävät ihmisten kukkaronnyörejä, Kopinkulman Optiikalla ja Kultasepänliike Tuomaskullalla menee tällä hetkellä hyvin, Tuomaskullalla jopa paremmin kuin koskaan aiemmin.

Yrittäjäpariskunta suhtautuu tulevaisuuteen kuitenkin varovaisen optimistisesti.

–  Yksinyrittäjinä meillä on pienet kulut, joten meidän ei tarvitse myydä mahdottomia pärjätäksemme. Tämä on meille elämäntapa, joten tingimme jostakin, jos on tarvis, pariskunta toteaa.

Hanna Saikku-Salolle ja Hannu Salolle yrittäjyys on elämäntapa. Akkuja he lataavat matkustelemalla. Viimeisin reissu vei New Yorkiin. Kun he ovat muualla, he nauttivat lomasta miettimättä työasioita, vaikka työpuhelimeen vastataankin. ”Lomia täytyy pitää, että jaksaa”, he muistuttavat.

Palvelut vetävät ihmisiä keskustaan

Kangasalan keskustauudistuksen mukanaan tuomat työmaat ovat vaikuttaneet myös Kopinkulman Optikkoliikkeen ja Kultasepänliike Tuomaskullan toimintaan. Keskusta-aluetta on hiljentänyt Hannu Salon mukaan myös aggressiivinen pysäköinninvalvonta sekä pienten kauppojen siirtyminen isojen teiden varsille.

–  Pysäköinnin valvontaa pitää olla, mutta ei pilkunviilausta. Meillä käy paljon asiakkaita Itä-Tampereelta, Teiskosta ja lähikunnista, ja he manaavat parkkipaikkojen puutetta. Toivottavasti saamme keskustauudistuksen myötä tähän eteen parkkipaikkoja, jotta kauempaa tulevat ja huonosti liikkuvat asiakkaat pääsevät helposti asioimaan liikkeissä, hän sanoo.

Hanna Saikku-Salo toivoo, että keskustauudistuksen myötä pikkuliikkeiden pitäjät ja ruokakaupat rohkaistuisivat tulemaan Kangasalan keskustaan.

–  Tämä on yli 32 000 asukkaan kaupunki ja suosittu kesämökkipitäjä. Mitä enemmän täällä on palveluja, sitä enemmän ihmiset viihtyvät keskustassa, hän toteaa.

 

Teksti: Eila Mäntyjärvi, Enerzia Koulutus ja Viestintä
Kuvat: Reetta Muranen, Studio Reetta Muranen

© Business Kangasala 2024 Creative Crue