Kuhmalahden Yrittäjät eivät anna periksi

Kun koronaepidemia iski Suomeen maaliskuussa, maahan julistettiin poikkeusolot. Parturi-kampaamoyrittäjä Eija Hautala laittoi sakset naulaan, kun varauskirja tyhjeni. Method Putkisto -ohjaaja Pia Rauhalahti joutui sulkemaan studionsa ovet 17.3.2020. Muusikko-juontaja Matti Rauhalahden keikat loppuivat kuin seinään. Safari- ja mökkivuokrausyrittäjä Matti Penttilän kevään varaukset peruuntuivat. Maanrakennus Valkama taas säästyi koronan vaikutuksilta.

Juhlia odotellessa

Jo 31 vuotta yrittäjänä toiminut Eija Hautala on viihtynyt Kuhmalahdella 21 vuotta. Koronan vaikutukset näkyivät Parturi-Kampaamo Eijan Hiuksessa kaksi viikkoa poikkeusolojen julistamisen jälkeen.

– Aikoja ei peruttu, mutta ei niitä varattukaan. Liikettä kannatti pitää auki vain kerran tai kaksi viikossa. Kun kampaamo oli välillä pimeänä, asiakkaat luulivat, että se on kokonaan kiinni, Hautala kuvailee.

Asiakaskäynnit romahtivat neljännekseen normaalista. Pahimman yli hän selvisi yksinyrittäjän tuen ja työmarkkinatuen avulla.

Kun rajoituksia höllennettiin kesällä, asiakkaita kävi taas mukavasti. Hautalan työtilanne ei ole kuitenkaan palannut ennalleen. – Enää ei haluta kiharoita tai uutta väriä hiuksiin, kun ei ole juhliakaan, hän huokaa.

Korona toi kampaamoon entistäkin tiukemman hygienian. Hautala desinfioi maksupäätteet ja asiakaspaikat jokaisen asiakkaan jälkeen.

Astmaatikkona maskin pitäminen on hänelle vaikeaa. Hän toivoo, että joku alkaisi valmistaa laadukkaita visiireitä, koska nykyiset peilaavat pahasti valoa. Niiden kanssa pikkutarkka työ on vaikeaa.

Pilates-tunnit siirtyivät verkkoon

Fysioterapeutti ja Method Putkisto -ohjaaja Pia Rauhalahti ja muusikko-juontaja Matti Rauhalahti selvisivät kevään yli metsätaloustulojen sekä Pian saaman yksinyrittäjän tuen ja työmarkkinatuen ansiosta.

Pia aloitti keväällä online-tunnit kolmelle ryhmälle viikossa. Asiakkaat pääsivät verkossa myös Suomen MP-ohjaajien yhteisille tunneille.

– Aloitimme kesäkuun alussa tunnit paikan päällä pienemmillä ryhmillä. Siivoan välineet jokaisen ryhmän jälkeen ja muistutan, ettei ovelle synny tungosta, hän kertoo.

Pilates-studion toiminta on vieläkin aiempaa suppeampaa. Korona pudotti tämän vuoden liikevaihdosta lähes puolet pois.

Yllättävintä on, että innokkaimpia kävijöitä koronan aikana ovat senioriryhmät, jotka haluavat panostaa omaan toimintakykyynsä ja hyvinvointiinsa.

– Vaikka etätunnit tulivat jäädäkseen, osa asiakkaista haluaa ajaa paikan päälle jopa puolen tunnin matkan ja takaisin, Pia Rauhalahti iloitsee.

Ennätysvilkas syksy paikkaa kevään peruutukset

Pro Fantasy Safari Oy:n yrittäjällä Matti Penttilällä on maastoautokaluston lisäksi kaksi vuokrattavaa huvilaa: Villa Pinea Vehkajärvellä ja Villa Elamo Laipanmaan erämaa-alueella.

Sekä mökkien että safarien varaukset sakkasivat pahasti maaliskuun lopussa.

– Peruutuksia alkoi tulla maaliskuun puolivälistä eteenpäin. Lisäksi Ville Pineaan tuli toukokuussa vesivahinko ja se meni kokonaan kiinni remontin vuoksi. Sen varaukset piti peruuttaa heinäkuun loppuun asti. Vakuutukset korvasivat remontin, mutta eivät menetettyjä vuokratuloja, Penttilä kertoo.

– Onneksi sain Villa Elamon vuokrauskäyttöön juhannuksesta eteenpäin.

Kesästä alkaen safarien ja huviloiden kysyntä on ollut parempaa kuin koskaan, joten viivan alle tulee jäämään jopa normaalivuotta parempi tulos. Safaritoiminnan Penttilä ajaa alas tämän vuoden aikana ja jatkaa vain huvilavuokrauksia. Työtä riittää, sillä huviloissa on vain kaksi viikonloppua vapaana tälle vuodelle.

Villa Elamo tuottaa kaiken tarvitsemansa energian itse. Huvilan katolla on 32 aurinkopaneelia ja neljä aurinkokerääjää. Huvila lämpiää hybridi-ilmanvaihtojärjestelmällä, joka on varustettu poistoilmalämpöpumpulla. Vesikiertoinen takka lämmittää sekä käyttöveden että lattiat. Kaikkea tätä sekä 18 kilowatin automaattiaggregaattia voi ohjata etänä.  

Monialaisuudesta on hyötyä varsinkin korona-aikana

Maanrakennustöitä, kuljetuspalveluja, metsäkoneurakointia sekä kuljetus- ja huoltopalveluja tarjoavan perheyrityksen siunaukseksi koitui sen monialaisuus. Maanrakennus Valkaman toimistoa, taloutta ja hallintoa pyörittävä Satu Valkama kertoo, että maalis-huhtikuussa kuljetuksissa näkyi notkahdus, mutta kokonaisliikevaihtoon korona ei ole vaikuttanut.

– Metsäkoneilla oli lumettoman talven vuoksi hiljaista, mutta muuten koneet olivat menossa normaalisti. Meillä jokainen tekee yksin töitä omalla koneellaan, joten koronariski on töissä pieni. Toki maskeja käytetään tarvittaessa ja hygieniaa on tehostettu joka paikassa. Toivomme, että työntekijät pysyvät terveinä – tai ainakin, ettei moni sairastu kerralla!

Teksti: Eila Lokka, Enerzia Koulutus ja Viestintä
Kuvat: Tiia Ennala

© Business Kangasala 2024 Creative Crue