Mitä tehdä, jos kassakriisi yllättää?

Päivi Kuusivaara

toimitusjohtaja
Business Kangasala Oy

Tilauskirjat näyttävät hyvältä, toimitukset sujuvat, mutta yhtäkkiä huomaat laskujen maksamisen jälkeen, että kassa on huvennut ja omia laskuja jäi vielä pino. Kassakriisi voi syntyä nopeasti ja yllättäenkin, vaikka takana olisi hyvä myyntijakso. Myynnit eivät ehdi kotiutua tilille, mutta esimerkiksi verot, kuten alvit, voivat olla isoja eriä ja sitten kassakriisi iskee.

Muutama neuvo siihen tilanteeseen. Yksi tärkeimmistä asioista on kirjanpidosta huolehtiminen. Pidä kirjanpito aina ajan tasalla. Tarvitset sieltä ajantasaiset tuloslaskelman ja taseen, jos haluat esimerkiksi neuvotella lisälainasta tai takauksista. Kirjanpidon kautta voit myös osoittaa onnistuneen myynnin ja oman pääoman tilanteen.

On tärkeää, että kassakriisitiilanteessa ei lamaudu vaan ryhtyy toimeen. Ensiksikin kaikki postissa tulleet laskut kannattaa avata. Usein samasta laskusta on tullut lasku, 1. huomautus, 2. huomautus, jopa 3. huomautus ennen kuin on tullut konkurssiuhkainen viimeinen lasku. Yhdestä laskusta saattaa siis kertyä jopa 5 kirjettä, vaikka summa ei olisi edes iso. Toisekseen kaikille velallisille kannattaa soittaa ja tiedustella maksuaikaa. Jos tiedossa on, että asiakkailta on tulossa tilille rahaa, soita ja tee maksusuunnitelma, etteivät laskut mene turhaan perintään.

Käy läpi helpoimmat vaiheet. Soita omaan pankkiin ja tiedustele vaihtoehtoja. Soita verottajalle ja tee maksusopimus. Jos huomaat, että ennakkoverot ovat suuret, mutta tulos on menossa alaspäin, pyydä poistamaan jäljellä olevat ennakkoverot, tarvitset ne rahat laskuihin.

Tiesitkö, että laskut voi myös myydä eteenpäin? Tahoja on useita, he maksavat siirtohetkellä laskuistasi, toki siitä menee välistä provisio, mutta saat tehdyt laskut kassaan nopeasti . Jotkut omaisuuserät ovat sellaisia, että olet esimerkiksi ostanut ison koneen, kulkuvälineen tms yritykseesi. Joissain tapauksissa ne voisi tulouttaa ja hankkia saman koneen osamaksulla. Näissä kohdin tarvitaan päätöksentekoon avuksi jo vähän enemmän tietoa ja pidemmälle meneviä laskelmia, että mikä olisi kannattavaa. Viimeisiä vaihtoehtoja ovat sitten velkajärjestely ja yrityssaneeraus.

Onneksi tänä päivänä tarjolla on monipuolisesti maksuttomia neuvontapalveluita rahoitusasioihin.

Puhelimitse apua voi saada Yrittäjien talousavusta suomeksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 880 (pvm/mpm) ja Yrityskummien maksuttomasta tukipalvelusta numerosta 03-251 6513.

Pidemmän välin rahoitussuunnitteluun voi varata ajan Business Tampereen rahoituksen helpdeskiin Tuomas Maisalalle, puhelin +358 (0)44 766 7000, sähköposti helpdesk@businesstampere.com

Joihinkin tapauksiin voi soveltua esimerkiksi PK-takaus Finnveralta tai yrittäjälaina, niitä voi tiedustella numerosta 029-4602580.

Oma kirjanpitäjäsi on hyvä konsultti. Voit sopia ajan myös meille. Katsotaan, mistä olisi hyvä aloittaa ja miten edetä. Joskus jo pelkkä puhuminenkin auttaa saamaan toimintatarmon takaisin.

 

Kaikesta selvitään,

t, Päivi

© Business Kangasala 2024 Creative Crue