Prenta Oy: tuotekehitystä keskellä koronakriisiä

Kangasalalainen Prenta Oy on 3D-tulostinvalmistaja ja alansa kotimainen edelläkävijä. Koronakriisi kuitenkin hiljensi liiketoiminnan ja yrittäjä Marko Hiltunen kehitti kevyen ja huomaamattoman suojavisiirin, josta toivoo työtä yritykselleen – ja naapureillekin.

Vuonna 2014 perustettu Prenta Oy on erikoistunut teollisuuden muovipursotustekniikkaa käyttäviin 3D-tulostimiin. Kaikki Prentan tulostinmallit suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Prenta on alallaan edelläkävijä, eikä Suomesta löydy toista yritystä, jolla olisi 3D-laitevalmistusta vastaavalla tasolla.

Yritys sai alkunsa siitä, kun Marko Hiltunen ja Riku Rusanen törmäsivät sattumalta toisiinsa ja jakoivat yhteisen kiinnostuksen 3D-tulostukseen liittyen. Nykyisin it-taustan omaava Marko Hiltunen pyörittää yritystä yksin. Työssä hänellä on oppisopimusopiskelija, jonka Hiltunen toivoo pystyvänsä palkkaamaan oppisopimusjakson jälkeen.

Yrityksen palveluihin kuuluvat suurimpana 3D-tulostimien valmistus ja myynti, 3D-tulostuspalvelut sekä tarvikemyynti. Prenta Oy tarjoaa asiakkailleen myös tukea, koulutusta ja ylläpitopalveluita. Suurimpina asiakasryhminä ovat oppilaitokset ja yritykset; siksi koronakriisi onkin hiljentänyt Prentan myynnin.

Suojavisiiristä uutta liiketoimintaa?

Marko Hiltunen ei jäänyt paikalleen ihmettelemään, kun yhtäkkiä kaikki hiljeni. Hän sai idean kevyestä suojavisiiristä, josta koronakriisin aikana voisi olla kysyntää. Aluksi Hiltunen lähti selvittämään erilaisia tapoja valmistaa tuote ja sen osat.

Samaan aikaan elinkeinoyhtiö Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara soitteli Hiltuselle ja tiedusteli, olisiko hänellä mahdollisuuksia suunnitella koronakriisissä tarvittavia varusteita. Markolla kuitenkin oli jo idea valmiina. Yhdessä Kuusivaaran kontaktien kautta suojavisiirin malli pääsi testattavaksi Kangasalan terveysasemalle, ja on saanut ylilääkäriltä myönteistä palautetta käyttömukavuudestaan ja keveydestään. Palautteen perusteella suojavisiiriä myös pidennettiin viitisen senttiä.

– Tästä tuli ihan älyttömän hyvä! Joihinkin vastaaviin tuotteisiin verrattuna tämä on kevyt pitää päässä, miellyttävä ja huomaamaton, Marko Hiltunen luonnehtii kehittelemäänsä suojavisiiriä.

Yksinkertaisen nerokas

Tuotantolaitteet ja koe-erä ovat juuri valmistuneet ja Marko Hiltusen mukaan hän kykenisi valmistamaan jopa 1000 visiiriä päivässä. Markkinointitoimia yrittäjä ei ole vielä ehtinyt aloittaa, ja mahdolliset standardisoinnit ovat selvittelyssä.

Suojavisiirin pleksi on irrotettava ja puhdistettavissa, myös kaikki osat saa irti toisistaan. Pienet kiinnikkeet ovat 3D-tulostettuja ja ne voivat olla eri värisiä, joten pienimuotoinen personointikin onnistuu. Kevyt muovinen panta on mukava päässä.

Suojavisiirin muoviset osat tulevat Prenta Oy:n seinän takana toimivasta yrityksestä, Tampereen Liikeacrylistä. Pleksi on myös laserleikattu siellä.

Marko Hiltusella on odotuksia kehittelemälleen visiirille, joka voisi paikata kaikkea muuta hiljaisuutta. – Tuotteen menestyminen toisi työtä ja työllistäisi myös naapuriyritystä, pohtii Hiltunen.

Prentalla on mahdollisuuksia auttaa myös muita yrityksiä koronatilanteessa. Asiakkaille voidaan tulostaa niin yksittäisiä esineitä kuin piensarjatuotantoakin. Mahdollisuuksia on paljon; erilaisia varaosia ja prototyyppejä pystyy tulostamaan moneen tarpeeseen ja käyttöön. Prentan laitteissa muovin eri seokset ovat päämateriaali, mutta muitakin mahdollisuuksia on, kuten hiilikuitu, puukuitu, pronssi ja kupari.

 

Teksti: Senni Jalonen
Kuvat: Ismo Santapukki ja Marko Hiltunen

© Business Kangasala 2024 Creative Crue