Puristeteos tähtää alansa markkinajohtajaksi

Vuonna 1947 perustettu metallityöalan perheyritys on kasvanut vuosikymmenien mittaan uistimien ja sammakkolukkojen valmistajasta asiakkaidensa kokonaisvaltaiseksi elinkaarikumppaniksi. Komponenttivalmistuksen lisäksi yritys tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista suunnittelua tuote- ja menetelmäsuunnittelusta työkaluihin, prosesseihin ja kokonaisiin koneisiin saakka.

Puristeteoksen toimitusjohtaja Ville Mäenpää kertoo, että yritys valmistaa lähes 5 000 erilaista tuotetta yksittäisistä komponenteista valmiisiin järjestelmätoimituksiin saakka. Asiakkaina on alansa johtavia toimijoita.

– Teemme esimerkiksi sähköllä toimiviin traktoreihin latauskaappeja ja traktoreiden takaosien kokoonpanoa sekä automaattivarastoihin kasetteja, jotka kuljettavat miehittämättömissä järjestelmissä levyä eli raaka-ainetta koneelle ja valmista tuotetta varastoon ja toimituksiin ympäri maailmaa. Valmistamme myös konttori-, design-, terveys ja kylmälaitekalusteita, lähinnä niissä tarvittavia metallisia kokonaisuuksia.

 

– Kaikki lähtee asiakkaan tarpeen tai ongelman syvällisestä ymmärtämisestä ja yhteistyöstä. Suunnittelemme ratkaisuja ja kokonaisuuksia yhdessä asiakkaan kanssa. Onnistumisista kasvaa yhteistyö, hän toteaa.

Sopimusvalmistuksen lisäksi Puristeteoksella on omia tuotteita, kuten paalutuotteita, terassi-, aita- ja laiturijärjestelmiä, joita tehdään keväästä 2019 lähtien myös vientiin.

Tavoitteena liini digitaalinen tuotanto.

Puristeteoksen tavoitteena on olla alallaan markkinoiden paras, mikä on tarkoittanut rohkeita ja alan perinteitä rikkovia ratkaisuja – esimerkiksi siirtymisen visuaalisessa ilmeessä rohkean pinkkiin värimaailmaan.

Mäenpään mukaan välillä mennään jopa ”pahoinvointialueelle”.

– Toisinaan hirvittää, miten isoja satsauksia teemme softaan: tuotannonohjausjärjestelmään ja reaaliaikaiseen prosessilaskentaan, hän toteaa.

Asiakkaalle panostaminen automaatioon ja digitaalisuuteen näkyy entistäkin avoimempana tuotantoprosessina.

– Isot asiakkaat voivat nähdä reaaliaikaisesti, missä tuotekokonaisuus menee tällä hetkellä. Raaka-ainevoittoisissa töissä on avoimuus tärkeässä roolissa. Jos raaka-aineen hinta nousee tai laskee, lopputuotteen hinta nousee tai laskee vastaavasti.

– Asiakas näkee koko ajan, missä mennään. Hinnankorotuksistakaan ei tule vääntöä, koska asiat on ennalta sovittu.

Puristeteos on hyvä esimerkki siitä, että automaatio ja robotit eivät vie työpaikkoja, päinvastoin. Kun automaatiota alettiin rakentaa, Puristeteoksessa oli 12 työntekijää. Nyt heitä on kolmekymmentä. Robotit tekevät raskaimmat ja yksitoikkoisimmat työt. Puristeteos valmistaa myös itse tarvitsemiaan koneita.

Rohkealla etunojalla eteenpäin.

Puristeos pyrkii vastaamaan ajan haasteisiin. Ensimmäinen iso rypistys tehtiin vuosina 2005 – 2006, jolloin palveluja piti laajentaa, kun volyymityö lähti Kiinaan.

– Jos haluamme tehdä tätä työtä, pitää laajentaa jalostusta, tarjota useampia palveluja ja olla kilpailijoita edellä, Mäenpää kiteyttää.

Toinen iso investointi oli uuden isomman ja toimivamman hallin rakentaminen Lentolan alueelle 2011, kun Sarankulman hallista loppui tila kahdesta laajennuksesta huolimatta. Uusi tontti löytyi yhteistyökumppanin avulla kotikunnasta.

Nopea kauppa oli onnistunut ratkaisu monella tapaa: Lentolan tontin hinta oli kilpailukykyinen ja siinä oli hyvä pohja, joten rakennustöihin päästiin saman tien.

– Alueelta on hyvät logistiset yhteydet, ja elinkeinoelämä Kangasalla on kohtuullisen aktiivista ja hyvin verkostoitunutta. Täällä katsotaan asioita yhdessä ja kontakteja löytyy kunnan sisältä. Joustavuutta myös löytyi rakennusvaiheessa eivätkä luvat jääneet makaamaan, Mäenpää kiittelee.

Hän peräänkuuluttaa aktiivisuutta myös yrittäjien puolelta sen sijaan, että vain purnataan ja odotetaan valmista.

– Uudessa paikassa kannattaa olla tosi aktiivinen. Uusien verkostojen kautta voi saada paljon asiakkaita. Täällä Lentolassa niitä on ihan vieressä. Kannattaa katsoa ensin lähelle ennen kuin lähtee kauas, hän vinkkaa.

”Kannattaa katsoa ensin lähelle ennen kuin lähtee kauas.”

Strateginen kumppanuus korvaa määrän.

Rohkea panostaminen toiminnan kehittämiseen näkyy Puristeteoksen liikevaihdossa, joka on kasvanut vuodesta 2012 vuoden 2018 loppuun mennessä lähes kolmella miljoonalla.

– Kun muutimme Lentolaan keväällä 2012, oli liikevaihtomme kaksi miljoonaa. Tänä vuonna pääsemme lähes viiteen miljoonaan euroon ja vuonna 2019 noin kuuteen miljoonaan, Ville Mäenpää kertoo.

Puristeteoksessa riskejä ehkäistään sitoutuneen ja osaavan henkilökunnan avulla.

– Meillä on opettamisen ja auttamisen kulttuuri, jossa uudet työntekijät perehdytetään, opetetaan ja autetaan uusiin asioihin. Meille on löytynyt osaavia tekijöitä nopeallakin aikataululla. Välillä on löydetty työntekijöitä, vaikka emme ole hakeneetkaan.

– Rakennamme koko joukkueesta moniosaajia, jotka voivat työskennellä jokaisella osastolla, mikä helpottaa vuoropäällikön työtä, Mäenpää selvittää.

Hän on ylpeä henkilökunnastaan.
– He ovat sitoutuneita ja haluavat kehittää itseään ja yrityksen toimintaa. Jokainen osasto arvioi itse työpaikan siisteyttä, prosesseja jne. Meillä ei myöskään kaikkeen tarvitse kysyä minulta lupaa. Jos joku haluaa tehdä suunnitteluohjelmalla uutta ja hallista löytyy raaka-aineet, olen vain ylpeä siitä.

Mäenpään mukaan kilpailussa pärjää tarjoamalla asiakkaalle välitöntä tulosta. Se, mikä luvataan, pidetään, vaikka menisi pakkasen puolelle.

– Emme ole jättäneet ketään pulaan tai töitä kesken. Jos olemme tehneet väärän arvioinnin, sen olemme kärsineet itse nahoissamme. Kunnianhimoa omaan tekemiseen pitää olla tarjouslaskennasta lähtien.

Puristeteoksessa se tarkoittaa, että myös asiakkaat valitaan tarkoin. Laatu on tärkeämpi kuin määrä. Asiakkaan pitää olla Puristeteokselle strategisesti sopiva kumppani. Jos tarpeet eivät kohtaa, Mäenpää lupaa auttaa asiakasta eteenpäin etsimällä verkostosta toisen toimijan.

Toimitusjohtaja kolmannessa polvessa.

Ville Mäenpää on työskennellyt kolmekymmentä vuotta metallialalla ja sanoo tulleensa ”lattian kautta toimariksi”. Yrittäjäperheessä oli itsestään selvää, että jopa viikonloppuisin tehtiin töitä yhteisen hyvän eteen.

Perheyrityksen jatkaminen oli sekä velvollisuus että valinta.

– Toisaalta, jos olisin muualla töissä, tekisin teknistä myyntiä joka tapauksessa, hän hymyilee.

– Parasta yrittäjyydessä on, että minulla on vapaat kädet touhuta resurssien rajoissa. Paljon on koko ajan ideoita mielessä. Kun katsoo tilille, joutuu toteamaan, että jos Mäenpää ottaisi rauhallisesti ja miettisi näitä parannuksia myöhemmin, hän velmuilee.

Puristeteos aloitti toimintansa 71 vuotta sitten sammakkolukko- ja uistinvalmistajana

Puristeteos Oy  |  puristeteos.fi  |  Mäkirinteentie 29  |  36220 Kangasala  |  010 439 9710

Teksti
Eila Lokka, Enerzia Koulutus ja Viestintä

Kuvat
Tero Hakala, Studio Pelisalmi Oy

© Business Kangasala 2024 Creative Crue