Pyöräkauppa lähti ennennäkemättömään nousuun: Korona innosti kansan pyörän satulaan

Kun koronapandemia iski Suomeen ja ryhmäliikuntaharrastukset kiellettiin, alkoi ulkona liikkuminen kiinnostaa katajaista kansaa aivan eri tavalla kuin aiemmin. Moni kaivoi vanhan pyörän naftaliinista tai marssi pyöräkaupoille.

Tämä tiesi kangasalalaiselle Move & Go Finland Oy:lle kiireistä kevättä. Pyöräkauppa alkoi käydä ennätystahtiin samalla kun viikkojen mittainen pyörähuoltojono venytti liikkeen yrittäjän Jari-Matti Auttilan päivät pitkälle yöhön.

Jari-Matti Auttila on ylpeä yrityksensä pitkistä asiakassuhteista ja siitä, että pyöriä tulee huoltoon Torniota, Kotkaa, Vaasaa ja Turkua myöten: ”Olen saanut rakennettua Move & Go Finlandista brändin, johon ihmiset luottavat”, hän toteaa tyytyväisenä.

Räätälöidyistä pyöristä tuli korona-ajan hittituote

Auttila olisi myynyt pyöriä kolme kertaa enemmänkin, mutta kun Kiina meni kiinni, Saksan pyörätehtaat eivät saaneet enää osia. Maaliskuussa 2020 pyörät olivat lopussa koko maailmasta.

– Räätälöityjen pyörien kysyntä kasvoi dramaattisesti, sillä niihin ei tarvita valmisrunkoja, hän muistelee.

Vaikka myytyjen pyörien lukumäärä väheni, niiden keskihinta nousi huomattavasti.

– Lähes kaikki halusivat räätälöityjä sähköpyöriä, koska perinteisiä sarjavalmisteisia ei enää saanut. Myös huoltojen määrä kasvoi puolitoistakertaiseksi edeltävästä vuodesta. Huoltojonot kasvoivat kolmesta viikosta kuuteen. Työpäivät venyivät jopa yhteentoista asti yöllä, joten rouva oli hieman karheana, Auttila naurahtaa.

Hän panosti kysynnän kasvaessa yrityksensä sähköisiin järjestelmiin, verkkopalveluihin sekä sähköisiin huoltopalveluihin.

– Koska en voinut enää puhelimessa hallita niin suurta määrää huoltotilauksia, siirsin ne verkkoon, mikä vapautti aikaa itse työn tekemiselle, Auttila kertoo. IT-alan ammattilaisena hän pystyi tekemään palvelujen digitalisoimisen itse.

Pyöräilytrendi tuli jäädäkseen

Räätälöityjen pyörien kysyntä ei jäänyt viime vuoteen, vaan Auttilan mukaan niitä kysellään tänä keväänä viime vuoden tahtiin. Menekkiä riittää myös työmatka-ajoon soveltuville citysähkömaastopyörille. Hän joutui jo maaliskuussa myymään trendikkäiden pyörien kyselijöille ei-oota.

Kolmas kevään pyörätrendi käsittää tavarapyörät, joilla on kätevää kuljettaa lapsia päiväkotiin ja hoitaa suuremmatkin ruokaostokset. Niitä ostavat erityisesti nuoret lapsiperheet.

– Monet ovat luopuneet toisesta autosta ja sijoittaneet ison summan tavarapyörään tai sähköpyörään. Tavarapyöriä menee erityisesti Tampereen keskustaan, Vuorekseen, Petsamoon ja Kalevaan.

Jari-Matti Auttila kertoo, että hänen lisäkseen räätälöityjä pyöriä valmistaa asiakkaille neljä tehdasta. Muut yhteistyökumppanit löytyvät läheltä Kangasalta.

– Tilaan sähköpyörien rungot Saksasta ja paikalliset kumppanit vetävät niihin värin pintaan. Runkokorjaukset tehdään myös paikallisin voimin.

”Tavarapyörässä on pyöräilyn sielu”, Jari-Matti Auttila kehaisee. Varsinkin nuoret lapsiperheet ovat innostuneet tavarapyöristä.

Harrastuksesta tuli työ

Teknisistä asioista kiinnostuneelle IT-alan ammattilaiselle pyörien rakentaminen, räätälöiminen, huoltaminen ja korjaaminen ovat aina olleet lähellä sydäntä. Ei olekaan yllättävää, että harrastuksesta tuli työ.

– Olen aina väsännyt pyöriä naapureille. Kun esikoisen koulu keräsi kymmenisen vuotta sitten luokkaretkikassaa, kannoin korteni kekoon tekemällä pyörähuoltoja kolmenkympin hintaan.

Kysyntää huolloille olikin niin paljon, että vaimo kehotti Auttilaa kokeilemaan, josko pyörähuolloista saisi kannattavaa liiketoimintaa. Vuonna 2014 hän alkoi panostaa Move & Go Finlandin pyörittämiseen toden teolla. Tällä hetkellä hänen päivänsä kuluvat puoliksi palkkatyössä ja puoleksi yrittäjänä.

Sähköpyöriin erikoistuminen on tuonut Move & Go Finlandille asiakkaita ympäri Suomea – jopa niin, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan kuljetuskustannukset Kangasalle satojen kilometrien päästä. Move & Go Finlandista saa myös muita ulkoliikuntatarvikkeita ja -huoltopalveluja sähköpotkulaudoista lähtien.

Ei lienee yllättävää, että pyöräliikeyrittäjä rentoutuu vapaa-ajallaankin pyörän selässä; tätä nykyä yhä useammin maastossa omilla kotinurkilla. Lisäksi hän harrastaa kendoa ja lasten kanssa geokätköilyä. Kesällä hän viihtyy myös ampumaradalla.

Pyöräyrittäjä viihtyy Kangasalla

Jari-Matti Auttilan työpaikka ei ole kaukana, sillä hän pyörittää yritystään kotoa käsin. Yhteistyökumppanitkin toimivat Kangasalla ja Matkahuolto toimittaa pyörät toivottuun osoitteeseen.

Kangasala on hänen mielestään yrittäjäystävällinen kaupunki.

– Business Kangasala ja kaupunki ovat ottaneet yhteyttä ja kyselleet, voivatko auttaa jotenkin. Toimitilojakin on tarjottu, hän kertoo.

Auttila pitää yrittäjyydessä eniten siitä, että hän saa itse päättää, miten toimia missäkin tilanteessa ja siitä, että pääsee ratkomaan asiakkaiden ongelmia.

– Olen ongelmanratkaisijaluonne. Kun asiakkaan pyörä on kunnolla hajalla, olen parhaimmillani. Tässä työssä pitää olla myös sosiaalinen, jotta tulee toimeen asiakkaiden kanssa.

Pyörä käyttötarkoituksen mukaan

Eniten Jari-Matti Auttila haluaa panostaa asiakaspalveluun. Hän selvittää tarkasti ja ajan kanssa, mitä asiakas haluaa ja tarvitsee. Ne eivät välttämättä vielä asiakkaan kauppaan tullessa kohtaa.

– Kun pihaan tulee perhe, jonka iskä haluaa omaan käyttöönsä kahden ja puolen tonnin maastopyörän, vaimolle hybridin ja pojalle edullisen koulumatkapyörän, voikin tarvekartoituksen jälkeen käydä niin, että pojalle ostetaan se paras pyörä, sillä hän ajaakin eniten, Auttila kertoo.

– Koetan selvittää, mikä on oikeasti asiakkaan tarve, ettei tule pettymyksiä. Olen ilmeisesti tässä onnistunutkin, sillä asiakastyytyväisyyspalautteen keskiarvo on 4,8 / 5.

Hän uskoo, että erinomaisen asiakastyytyväisyyden takana on Move & Go Finlandin läpinäkyvä ja asiakaslähtöinen palvelu.

– Se tarkoittaa sitä, että jos vähän ajetussa pyörässä ei ole huoltotarvetta, huoltoa ei tehdä vain rahastustarkoituksessa. Ohjaan asiakasta tunnistamaan, milloin pyörä todella tulisi tuoda huoltoon. Asiakkaani saavat aina täsmällisen huoltoraportin siitä, mitä pyörälle on tehty ja minkä takia. Huoltohistoria löytyy tarvittaessa myös järjestelmästämme, hän sanoo.

Yrityksille Move & Go Finland tarjoaa muun muassa pyörähuoltopäiviä, työsuhdepyöriä, huoltokursseja ja koeajomahdollisuuksia tykypäivillä. Suunnitelmissa on järjestää myös pyöräilyyn liittyviä webinaareja.

 

 

Teksti: Eila Lokka, Enerzia Koulutus ja Viestintä

Kuvat: Tiia Ennala

 

© Business Kangasala 2024 Creative Crue