Qvantech Oy on pieni ja ketterä kiinteistöautomaatioalan huippu Kangasalta

Kiinteistöautomaatioala on kasvava ja tulevaisuudennäkymät valoisat. Erityisesti energiansäästöhankkeissa ja automaation tietoturvallisuuden kehittämisessä riittää kysyntää. Yrityksen omistajan Ari Valkaman mukaan menestyksen taustalla on osaava henkilöstö. Myös pk-yritysten ketteryyttä alihankinnassa arvostetaan yhä enemmän.

Ari Valkama ehti työskennellä yli parikymmentä vuotta palkansaajana isoissa automaatioalan yrityksissä. Vuonna 2015 tarjoutui kuitenkin sopiva tilaisuus oman yrityksen perustamiselle.

– Kaikki alkoi siitä, että iso laitevalmistaja lopetti Suomen yksikkönsä ja jäljelle jäivät markkinat ilman tekijää. Siihen väliin sitten iskettiin, kertoo Ari Valkama yritystoiminnan aloittamisesta. Valkaman nykyinen yritys, Qvantech Oy, on toiminut lokakuusta 2016 saakka nykyisellä kokoonpanolla.

Qvantechillä on neljä liiketoiminta-aluetta. Yrityksen toiminta lähti liikkeelle automaatio-alihankinnasta. Lisäksi yhtiö valmistaa erilaisiin energiansäästöhankkeisiin lämmitys- ja ilmanvaihtosäätimiä. Kasvavana liiketoiminta-alueena on automaation tietoturvallisuuteen liittyvät toiminnot ja lisäksi yritys tekee automaatiohuoltoa.

Käytännössä Qvantech siis tekee olemassa olevilla tuotteilla toimivan automaatiokokonaisuuden. Yrityksen oma henkilöstö tekee järjestelmäkehitystä ja suunnittelua valmiiseen ohjelmoitavaan logiikkaan sekä huollon pääkaupunkiseudulla. Asennus ja kokoonpano tehdään alihankintana. Qvantech Oy:n henkilöstömäärä on neljä, mutta alihankinnan kautta työllistävyysvaikutus on ollut jopa 15 henkilöä.

Pieniltä isoille

Qvantech Oy:n asiakkaina on isompia yrityksiä kuten esimerkiksi Leanheat ja Schneider Electric. Schneider työllistää maailmanlaajuisesti noin 140 000 työntekijää ja pieni, neljän työntekijän Qvantech Oy on Schneiderin alihankintayritys ja laitevalmistaja. Tällä hetkellä Qvantechilla on noin 100 asiakasta, jotka ovat kaikki isoja yrityksiä. Pienen yrityksen etuna on ketteryys.

– Useiden asiakkaiden kanssa neuvotellessa on käynyt ilmi, että he ostavat paljon mieluummin pieniltä toimijoilta kuin isolta ja kankeilta yrityksiltä, joista usein saa vieläpä huonoa asiakaspalvelua, kertoo Ari Valkama.

Ari Valkama, Qvantech Oy

Ari Valkaman mukaan yrityksen menestys perustuu puhtaasti hyvään porukkaan – henkilöstöön ja heidän ominaisuuksiinsa. Ari on itse koulutukseltaan sähköasentaja ja automaatioinsinööri. Parinkymmenen vuoden palkkatöiden jälkeen siirtyminen yrittäjäksi on ollut luontevaa ja mukavaa. Yrittäjyys on omalla tavallaan rankkaa, mutta oma vapaus on tärkeintä. Ari Valkama kertoo, että olisi todella suuri kynnys palata palkkatöihin reilun viiden yrittäjänä vietetyn vuoden jälkeen.

Kasvusuunnitelmia

Qvantech Oy toimii Lentolassa ja toimitilat jaetaan yhdessä kolmen yrityksen kesken. Valkama kertoo, että tilat ovat hyvät ja käytännölliset ja edullinen vuokrataso mahdollistaa tuotteiden kilpailukykyisen hinnoittelun. Yrityksen sijoittumisen Kangasalle aikoinaan ratkaisivat nimenomaan sijainti ja tilojen toimivuus. Kangasalla yrityksellä ei ole kuin yksi asiakas ja pääosa asiakkaista on Helsingissä. Korona-aika yleistyneitä etäpalavereja Valkama kehuu vuolaasti.

– On hienoa, kun yrittäjän työaikaa säästyy ja yhä enemmän asiakkaiden kanssa pidetään palaverit Teamsin välityksellä. Ennen Helsingissä neuvottelemassa käyminen vei helposti kokonaisen työpäivän, Ari mainitsee.

Tulevaisuuteen Qvantechin omistaja katsoo hyvin toiveikkaana. Toki koronatilanteen muuttumista jännitetään kovasti, sillä jo keväällä koronarajoitusten tullessa yrityksen tilaukset lakkasivat ja notkahdus oli suuri. Maalis- ja huhtikuu tehtiin vielä vanhaa tilauskantaa, mutta kesän ajan yrityksen koko henkilöstö oli lomautettuna. Heti rajoitusten päätyttyä tilauksia alkoi jälleen tulla.

Jos korona ei iske pahasti, kasvunäkymät ovat hyvät ja henkilöstö voidaan jopa tuplata. Qvantechista voi tulla nopeastikin vajaan kymmenen henkilön työnantaja. Alan kehitysnäkymät ovat vallan hyvät. Ari Valkama kertoo olevansa myös onnellisessa asemassa, sillä hänen sähköpostiinsa kilahtaa kuukausittain avoimia työhakemuksia. Hakijat ovat isoista yrityksistä, jotka ovat kyllästyneet työnantajiensa kankeuteen.

Kannattava investointi

Kiinteistöautomaation avulla kiinteistönhoitajilla voi olla huollettavinaan paljon suurempi kanta ja silti valvonta paranee. Energiansäästökysymyksiin keskitytään nykypäivänä aivan erilaisella intensiteetillä kuin ennen; paperivihkoihin kirjatut lukemat ja ”menee mitä menee” -ajattelu ovat vaihtuneet lämmitysenergian tarkkaan automatisoituun tuntidataan. Myös vesivahingot huomataan vesivuotovahtien avulla nopeasti ja vältytään näin aivan turhalta juomaveden viemäriin kaatamiselta.

Ari Valkaman mukaan työsarkaa riittää tulevillekin vuosille, sillä Suomessa on todella paljon valvomattomia kiinteistöä. Laitteistojen elinkaaren ollessa noin 20 vuotta, riittää huoltoa ja päivitystä pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi kehitystyötä on vielä paljon liittyen kiinteistöautomaation tietoturvallisuuteen.

– Nykytekniikka on varmasti jo 10 vuoden kuluttua naurettavaa, naurahtaa Valkama.

Uusissa omakotitaloissa alkaa jo olla automaatiota, mutta isommat uudisrakennuskohteet tehdään mahdollisimman edullisesti eikä järjestelmiä niihin juuri asenneta. Qvantechin järjestelmillä voidaan esimerkiksi automatisoida sisäilman lämpötilan optimointi. Silloin järjestelmä tunnistaa tulevat lämpötilan muutokset ja ennakoi esimerkiksi vähentämällä lämmitystä jo ennen lämpimän jakson alkua.

– Vanhan tekniikan kiinteistöjä on paljon eivätkä asunto-osakeyhtiöt tee juurikaan energiansäästöhankkeita, vaikka pieni investointi maksaisi itsensä nopeasti takaisin, pohtii Valkama.

Omakotitaloista Ideaparkiin

Qvantech Oy:n valmistamia laitteistoja on toimitettu hyvin eri kokoluokan kohteisiin, niin omakotitaloihin kuin Ideaparkiinkin, myös vasta remontoidulle Olympiastadionille. Kaarinan torilla on Pistesarjojen ja Qvantechin yhteistyössä kehitetty älykatusulatusjärjestelmä, joka käyttää huomattavasti vähemmän energiaa verrattuna perinteiseen katusulatusjärjestelmään.

Qvantechilla on valikoimissaan vakiotuotteita ja niistä noin 10 prosenttia on kohteeseen räätälöityjä. – Kolmen toimintavuoden aikana olemme toimittaneet yli 1500 laitteistoa, kertoo Ari Valkama. Se on hieno määrä yrityksen kokoon suhteutettuna.

QVANTECH OY
Artturintie 12 E
36220 Kangasala
puh. 050 385 3320
info(at)qvantech.fi

www.qvantech.fi

Teksti ja kuva: Senni Jalonen

© Business Kangasala 2024 Creative Crue