Tarina yhteistyön voimasta

”Oma itsenäinen tekeminen” on totuttu usein liittämään osaksi yrittäjyyden syvintä olemusta. Yrittäjä on oman työnsä ammattilainen, joka ei juurikaan tarvitse ulkopuolisten apuja, koska hommat hoituvat itse tekemällä, vaikka sitten päivää venyttämällä ja yöunista tinkimällä.

Ahkeruus on toki hyve, mutta tarvitseeko homman mennä välttämättä ihan näinkään? Olisiko tälle olemassa jotain vaihtoehtoa?

Polku- ja sähköpyörien huoltopalveluita sekä myyntiä harjoittavan Move & Go Finlandin yrittäjä Jari-Matti Auttilalla oli käsissään positiivinen ongelma – halu palvella asiakkaita oli kova, mutta yhden ihmisen vuorokauden tunnit eivät millään meinanneet riittää huoltojen suorittamiseen. ”Syyllinen” löytyi vieläpä peilistä, sillä Jari-Matti oli vuonna 2001 alkaneen yrittäjäuransa aikana ehtinyt erikoistua usean eri sähköpyörämerkin huoltotoimintaan, minkä vuoksi huollettavia kulkupelejä oli alkanut kulkeutumaan Tursolan pajalle ympäri Suomen. Pyöräilykausi oli käynnistymässä toden teolla, ja tilanne vaati ratkaisuja.

Samaan aikaan toisaalla kangasalalainen LVI-alan yrittäjä Tuomas Hautamäki kärsi liiallisesta vapaa-ajasta, sillä rakennusalan pitkään jatkunut alavire oli viivästyttänyt sovittujen talotyömaiden aloituksia. Pohjalaisen työmentaliteetin omaava tuore yrittäjä ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan otti luurin käteen ja soitti kaupungin elinkeino- ja matkailuyhtiö Business Kangasala Oy:n tutulle yritysasiantuntijalle kertoakseen tilanteesta:

”Olin käynyt yrittäjyyden alkutaipaleella juttelemassa toimistani yhtiön toimistolla, ja mieleeni juolahti, että miksipäs en kertoisi tilanteesta sinnekin suunnalle, eipä siitä mitään haittakaan olisi. Kerroin juttutuokiomme aikana, että olen avoin kaikkia ideoita kohtaan, sillä odotteleva joutenolo tuntui turhauttavalta. Puhelua lopetellessamme asiantuntija lupasi miettiä ja palata asiaan, jos minulle sopivia työmahdollisuuksia ilmaantuisi.”

Puhelusta on kulunut tätä kirjoittaessa joitakin viikkoja, ja tilanne on kääntynyt asentoon, jossa putkitöitä tekemään tottunut Tuomas on huoltanut ensimmäiset parikymmentä pyörää Jari-Matilta saamansa perehdytyksen jälkeen.

”Elinkeinoyhtiön kaveri soittikin minulle uudestaan puolentunnin kuluttua, ja tiedusteli, miltä ajatus pyörähuoltohommista kuulostaisi. Vastasin homman kiinnostavan, sillä olen aiemmin jonkin verran korjaillut omia ja perheenjäsenteni pyöriä. Tästä muutama päivä, ja olinkin jo tapaamassa Jari-Mattia. Tuli heti tunne, että olemme samalla aaltopituudella, ja tässä sitä nyt ollaan oppipoikana uudella alalla, mukavaa ja mielenkiintoista työtä kaikin puolin”, Tuomas naurahtaa.

Tilanne ja ajoitus on usein ratkaiseva, niin nytkin

”Olin muiden asioiden ohessa kertonut tutulle elinkeinoyhtiön kaverille, että pyörähuoltojen työmäärä on tänä keväänä kasvanut räjähdysmäisesti, ja olen ihmeissäni, että miten saan tämän kaiken tehtyä. Juttelimme Tuomaksen kanssa, ja vakuutuin nopeasti hänen halustaan oppia ja kyvystään tehdä asiat huolellisesti. Ei ole nimittäin leikin asia, jos renkaan kiinnitys pettää jyrkässä alamäessä”, Jari-Matti painottaa.

Molemmat miehet ovat tyytyväisiä uuteen yhteistyösuhteeseen ja tarjoutuneeseen tilaisuuteen auttaa toinen toisiaan. He kannustavat muitakin yrittäjiä kertomaan avoimesti tilanteistaan, sillä apu ja ratkaisut voivat löytyä joskus yllättävänkin läheltä ja odottamattomasta suunnasta.

”Tämä kuvio onnistui aivan loistavasti, sillä olemme pystyneet yhdessä purkamaan kertynyttä työjonoa, ja olen saanut vielä vapaa-aikaakin itselleni. Ajoitus oli täydellinen, hyvä match kaikin puolin”, Jari-Matti kiittelee.

”Ei siinä sen kummempaa kuin vaan soittaa ja kertoo reilusti asiasta, sillähän se selviää, nyt sattui käymään näin hienosti. Olen tyytyväinen, että on olemassa tahoja, jotka voivat tukea meitä yrittäjiä esimerkiksi tällä tavalla”, Tuomas komppaa.

Entäs miten tulevaisuus, jatkuuko yhteistyö vai oliko tämä vain kertaluontoinen juttu?

”Yhteistyö jatkuu ehdottomasti myös tulevaisuudessa”, yrittäjät toteavat kuin yhdestä suusta.

”Pyöräala painottuu vahvasti kevätsesonkiin, niin tämä voi olla jollekin hyvää vaihtelua ja lisätyötä ajankohdan natsatessa, kuten nyt Tuomaksen kohdalla kävi. Hänestä tulee hyvin todennäköisesti olemaan minulle tulevaisuudessakin iso apu ruuhka-aikoina, jos vain ennättää omilta putkitöiltään avuksi”, Jari-Matti toteaa tyytyväisenä.

 

Kuvassa Tuomas Hautamäki ja Jari-Matti Auttila

Teksti ja kuva: Panu Anttila

© Business Kangasala 2024 Creative Crue