Tatuointiyrittäjän työ on luovuutta, tarkkuutta ja asiakkaan kuuntelemista

Teija Kytösen tatuointistudio SkunkTattoo on sijainnut Kangasalan keskustassa muutaman vuoden ajan. Sinä aikana varauskalenterin jono on kasvanut ja maine kiirinyt. Lahjakkaan piirtäjän kädenjälkeä arvostetaan ja tatuointitaiteilijan persoona hurmaa asiakkaat välittömyydellään ja huumorintajullaan. Teijan päätyminen nykyiseen ammattiinsa on täynnä sattumuksia ja kannustavia läheisiä.

Teija Kytönen on tyytyväinen uravalintaansa ja yrittäjänä toimimiseen. Tatuointistudio SkunkTattoon toimitilat Kangasalan keskustassa ovat hyvät ja toimivat.

Teija on piirtänyt lapsesta saakka. Hän piirsi niin paljon, että hänen kotonaan vallitsi ajoittain paperipula.

– Aina kun sain käsiini jotakin paperia, piirsin sen hetkessä täyteen, naurahtaa Teija Kytönen.

Piirtäminen ei loppunut myöhemminkään. Peruskoulun jälkeen Teija pääsi Tammerkosken lukion täyspitkälle kuvataiteen linjalle keskiarvonsa ja kuvaamataidon kympin ansiosta. Seitsemäntoista kuvaamataidon kurssia myöhemmin Teija valmistui lukiosta kuviksen arvosanalla kymmenen. Vain viisi prosenttia opiskelijoista kykenee samaan suoritukseen kuvataideopinnoissaan.

Lukioaikoina Teija myi piirtämiään muotokuvia, jotta sai ostettua oppikirjoja. Lukion jälkeen hän päätyi töihin kaupalliselle alalle ja opiskelemaan sitä myös työn ohessa. Silloin Teijan uravalintaa ihmetellyt ystävä tokaisi hänelle, että ”miksi et vain alkaisi taiteilijaksi? Miksi et alkaisi vaikka tatuoimaan?”

Harjoittelua sukulaisilla ja siannahalla

– Työkaverini pyysi myöhemmin minua suunnittelemaan hänelle tatuoinnin. Kun hän tiedusteli minulta suunnittelutyön hintaa, vastasin, että se ei maksa mitään, jos vain pääsen katsomaan, kun tatuointia tehdään, kertoo Teija.

Työkaveri olikin aikamoinen hölösuu ja kertoi tatuoijalle, että ”Teijallakin on tatuointivälineet, mutta se ei tiedä, miten niitä käytetään”. Näin Teija päätyi oppiin ammattilaiselle.

Aluksi Teija opetteli tatuoimista siannahkaan, sen jälkeen hän harjoitteli kavereillaan ja sukulaisillaan. Teijan äiti ja velipuoli hakivat uusia kuvia usein. Pikkuhiljaa puskaradio alkoi laulaa ja kyselyitä tulla muualtakin.

Sitten Teija ehti saada kaksi lasta – ja vihdoin kolmatta lasta odottaessaan hän pisti oman yrityksen pystyyn vuoden 2018 alussa.

Teija Kytönen on taitava piirtäjä. Hän on piirtänyt lapsesta saakka ja valmistunut Tammerkosken kuvataidelukion kuvataiteen linjan parhaalla mahdollisella arvosanalla.

Oman yrityksen perustaminen on ollut oikea päätös

Aluksi tatuointistudio toimi Teijan äidin ja äidin puolison omakotitalon siivessä Ilvestiellä. Talon mennessä myyntiin oli aika löytää uusi tila. Sattumusten kautta jälleen; Teijan asiakkaana oli henkilö, jonka puolison yrityksellä oli hiukan liian suuret toimitilat Kangasalan keskustassa. Nyt SkunkTattoo ja Jalkojenhoitopalvelu TiinaMaria jakavat toimitilan yhdessä.

– Yrittäjyydessä parasta on omien työaikojen päättäminen, työssä taas luovuus on hyvin palkitsevaa. Aina kehittyy, oppii ja keksii uusia ideoita, kertoo Teija.

– Rakastan työtäni ja tekisin sitä vaikka kuinka pitkään, kunhan vain kädet ja selkä kestävät, Teija lisää.

– Teija on huikean hyvä piirtämään ja myös ideoimaan uutta! Teijan kanssa myös huumori lentää, kertoo tatuointituolissa istuva asiakas Jenna Hyppölä.

Lempäälästä tullut Jenna on enemmän kuin tyytyväinen, hänen mukaansa Teijalta saa parhaat tatuoinnit.

– Olin etsinyt hyvää tatuointien tekijää, jonka kanssa kemiat muutenkin kohtaisivat. Lapseni kummisetä on Kangasalta, ja hän ehdotti kokeilemaan Teijaa. Ja oikeaan osui!

Yrityksen maskottina toimiva haisunäätä on sekin sattumusten summa.

– Sain joskus päähäni, että haluan perinteisen nallen sijaan löytää haisunäätäpehmolelun. Suomesta en sellaista kuitenkaan löytänyt. Lomamatkalla Puolassa eksyin yhteen lelukauppaan ja siellähän se ”Haisu” minua odotti. Eikä haitannut, että jouduimme hankkimaan matkalta suuremman matkalaukun, jotta haisunäätä mahtui kotimatkalle mukaan, Teija kertoo yrityksensä SkunkTattoon nimen taustasta.

Teijan vanhin poika otti Haisun omakseen ja myöhemmin myös kaksi nuorempaa poikaa saivat omat haisunäätänsä. Nyt kun vanhin pojista on luopunut unikaveristaan, voi Haisun bongata tatuointistudiolta. Haisunäädät ovat koko perheen yhteisiä maskotteja.

Teija Kytönen tatuoi, asiakkaana Jenna Hyppölä. Kuva on otettu viime keväänä. Tämänhetkisen koronatilanteen takia Teija käyttää työskennellessään vain FFP-luokan hengityssuojaimia.

Asiakkaiden kanssa vietetään pitkiä aikoja

Teija kehuu asiakkaitaan, jotka ovat rentoja ja fiksuja tyyppejä. Paikallisten lisäksi asiakkaita tulee kauempaakin. Uudet asiakkaat Teija tapaa mielellään ensi, varsinkin jos tatuointia täytyy suunnitella etukäteen.

– Suurimmalla osalla asiakkaista on selvä visio siitä, millaisen tatuoinnin haluaa. Tatuoijan täytyy myös osata selvittää, millaisesta jäljestä toinen tykkää, kertoo Teija.

Suunnitelma tatuoinnista piirretään ensin paperille ja siirtokuvan avulla kuvan ääriviivat piirretään ihoon. Varjostukset ja väritykset tehdään vapaalla kädellä. Teija ei tee tatuointeja intiimialueille eikä kasvoihin; kasvoihin vain siinä tapauksessa, jos kyseessä on ennestään hyvin tatuoitu henkilö. Vältettäviä alueita ovat myös sormet, jalkapohjat ja kämmenselkien syrjät, joissa väri ei pysy. Myös mahdolliset allergiat on otettava huomioon.

Tatuointi on tarkkaa työtä. Kuvat suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa ja pyritään löytämään juuri asiakkaalle sopiva tyyli.

Korona-aika näkyy tatuointityössä myös monella tavalla. Teija on hygienian suhteen todella tarkka, koronaturvallisuus tatuointistudiossa on hyvin hiottua ja kaikki mahdollinen on otettu huomioon turvallisuuden suhteen.

Tatuointia tehdään pitkiäkin aikoja aika kerrallaan. Asiakas voi rentoutua katselemalla esimerkiksi elokuvaa tai kuuntelemalla musiikkia.

– Myös jutella saa, toteaa puhelias ja huumorintajuinen tatuointitaitelija.

Kerran eräs asiakas tarinoi ammatistaan portsarina Tampereella ja lopulta paljastui, että kyseinen asiakas oli tuntenut hyvin Teijan edesmenneen isän. Teija kuuli asiakkaalta ihan uusia ja mukavia tarinoita isästään, joka oli tunnettu mainioista puhelahjoistaan ja myyjän taidoistaan. Olipa tuo asiakas käynyt joskus Teijan lapsuudenkodissakin Teijan ollessa pieni lapsi.

Jenna Hyppölä on tyytyväinen SkunkTattoon vakioasiakas. Jennan olkavarressa ollutta perhosliljatatuointia vahvistettiin ja ympärille tehtiin mandalakuvioita.

 

 

Teksti: Senni Jalonen
Kuvat: Tiia Ennala

 

© Business Kangasala 2024 Creative Crue