Treeline Outdoors panostaa laatuun ja kestävyyteen

Kangasalla Saarenmaalla sijaitsee omassa kategoriassaan maan laajimman valikoiman omaava retkeily- ja ulkoilutarvikekauppa. Vaikka maaseutumiljöössä sijaitsevan myymälän sijainti on syrjäinen, tai ainakin erikoinen, yrityksen kohta kolmevuotisen historian aikana ei ole ollut ainuttakaan päivää, jolloin myymälässä ja kahvilassa ei olisi käynyt yhtäkään asiakasta. Asiakkaat tulevat myymälään pitkienkin matkojen päästä ja kivijalkakauppa kannattaa.

Treeline Outdoorsin myymälä sijaitsee pajunkuivatusladossa viihtyisässä ja tunnelmallisessa vanhanajan pihapiirissä. Myymälä toimii kahdessa kerroksessa ja ylhäältä ladon ylisiltä löytyy skandinaavisen valoisa ja avara kahvila, josta yrittäjien mukaan saa paikkakunnan parhaat erikoiskahvit. Vaaleat puupaneelit luovat raikkaan tunnelman ja värikkäät tuotteet houkuttelevan kontrastin. Treeline Outdoorsilla on myös verkkokauppa, jonka kautta yritys tavoittaa asiakkaat kauempaakin. Kangasalan myymälä toimii verkkokaupan varastona.

Treeline Outdoorsin muodostavat kolme osakasta: Mikko Malminen, Marjo Vuoriheimo ja Rami Valonen, joista kaksi jälkimmäistä työskentelee yrityksessä kokopäiväisesti. Marjon ja Ramin lisäksi yrityksessä on yksi kokopäiväinen työntekijä ja neljä osa-aikaista. Yritys oli alun perin tarkoitus perustaa Tampereelle, mutta Kangasala valikoitui paikaksi sopivien tilojen ja maaseutumiljöönsä vuoksi. Malmisen äiti on aikoinaan pyörittänyt tiloissa sijainnutta pajutilaa. Yrityksen ja myymälän sijainti on etu, sillä kauempaa paikan päälle tulevat asiakkaat myös todennäköisemmin ostavat. Luonnonläheisyys sopii yrityksen filosofiaan ja luonto on myös paikka, jossa yrityksen myymiä tuotteita käytetään.

Huolella rakennettu valikoima

Urheilu- ja retkeilyvarustegenressä Treeline Outdoors haluaa olla valikoimaltaan ja palvelultaan paras. Halvimman tittelistä kisaa moni, mutta Treeline ei lähde siihen kisaan mukaan. Koska Treeline myy ainoastaan laatutuotteita, ne myös kestävät käytössä. Sen vuoksi asiakkaat käyvät harvemmin, mutta toisaalta myös palaavat, sillä tuote on ollut laadukas ja hyvä. Tämä nähdään yrityksessä etuna, sillä maailma ympärillämme muuttuu ja kestävyyden sekä kierrätyksen näkökulmat tullaan huomioimaan entistä enemmän kuluttamisessa.

Treelinen tuotevalikoima rakennetaan suosimalla hyväksi ja toimiviksi havaittuja tuotteita ja mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Nykyään on saatavilla jo 100 prosenttisesti kierrätettyä polyesteriä, jonka käyttö varustepuolella on lisääntymässä kovaa vauhtia. Treeline Outdoors myy kaikkea, mitä tarvitaan ulkoiluun ja retkeilyyn: vaatteita, varusteita, kenkiä, reppuja, telttoja ym. Yrityksen myydyin tuotemerkki on Fjällraven ja toiseksi suosituin Patagonia. Patagonia on maailmanlaajuisesti edelläkävijä ympäristövastuullisten tuotteiden valmistamisessa.

Asiakkaita kaukaa ja kivijalka kannattaa

Tuntuu jopa hieman uskomattomalta, mutta Treeline Outdoors myy enemmän kivijalkamyymälästään kuin verkkokaupasta. Rami Valonen sanoo, että heille kivijalkakauppa on vahva. – Treeline Outdoorsin verkkokauppa toki kasvaa nopeammin, koska sen osuus myynnistä on pienempi. On myös hyvin yleistä, että ihmiset tutustuvat tuotteisiin ensin verkkokaupan kautta ja tulevat sitten paikan päälle sovittamaan ja ostamaan, Valonen kertoo.

Treeline Outdoorsin myymälään asiakkaat saapuvat maantieteellisesti hyvin laajalta alueelta, niin pääkaupunkiseudulta kuin Pohjois-Suomestakin. Pidemmän matkan takaa tulevat asiakkaat ovatkin saattaneet suunnitella reittinsä niin, että Treeline Outdoorsin myymälä osuu ohikulkumatkalle. Yrityksellä on muutakin toimintaa kuin pelkkä retkeilytarvikemyynti; nyt on esimerkiksi tulossa jäätikköturvallisuuskurssi, johon kaikki ilmoittautuneet osallistujat ovat pääkaupunkiseudulta. Asiakaskunnassa paikalliset ovat vähemmistössä ja Valonen veikkaakin, että kaikki paikkakunnalla tai lähiseudulla eivät välttämättä edes tiedä myymälän olemassaolosta.

Treeline Outdoorsilla ostoshetkestä voi tehdä elämyksen nauttimalla samalla kahvilan valikoimista. Leivonnaisten lisäksi tarjolla on erikoiskahveja, joita voi ostaa myös jauhettuna mukaan. Treeline Outdoorsilta voi vuokrata kokoustiloja ja ryhmille voi tilata tapahtumiin mm. keittolounasta tai brunssia.

Treeline Outdoorsin pihapiiristä.

Ympäristövastuullisuuden edelläkävijöiksi

Ideoita liiketoiminnan kehittämiseen yrittäjäkolmikolla on paljon. Nyt käynnissä on verkkokaupan uudistus, jolla halutaan tuoda kierrätysnäkökulma paremmin esiin. Asiakkaalle halutaan kertoa uudella tavalla, miten mm. pakkausjätteet lajitellaan ja kierrätetään – sekä millaisia ympäristövaikutuksia tuotteilla on. Tuotteiden alkuperä ja valmistustavat ovat myös selvillä ja helposti saatavilla. Treeline Outdoors haluaa uudistuksella luoda avointa viestintäkulttuuria ja yhteisöllisyyttä. – Lisätään läpinäkyvyyttä ja korostetaan meille tärkeitä arvoja, toteaa Valonen uudistuksesta.

Yrityksen markkinointi on täysin omissa käsissä ja kaikki tehdään itse. Markkinointi tapahtuu pääosin sosiaalisessa mediassa. Treeline Outdoorsin tärkein yhteistyökumppani lähiseudulla on OAC Finland Oy, jonka valmistamia ja maahantuomia tuotteita Treeline myy. Yhteistyötä on tehty myös mm. partiolaisten ja tamperelaisten eräopiskelijoiden kanssa. Treeline Outdoors tukee Suomen Luonnonsuojeluliittoa ja lahjoittaa tälle Black Fridayna syntyneen myyntituoton kokonaisuudessaan.

Yrittäjyyden ja harrastuksen yhdistäminen

Rami Valonen

 

 

Rami Valonen on pyörittänyt urheiluliikettä ja tehnyt alan kauppaa 14 vuoden ajan. Hän kuvailee taustaansa sanoilla ”se perinteinen yrittäjätarina”. – Eihän tässä työssä voi taustalla olla mitään muuta kuin halu tehdä asiat paremmin kuin muut, Valonen toteaa.

Valonen sanoo, että yrittäjänä toimimisen paras puoli on ehdottomasti vapaus. Negatiivisia asioita hän ei juuri keksikään. – Jos vastaan tulee ongelmia, ne ratkaistaan ja jatketaan eteenpäin.

Valonen harrastaa itse kiipeilyä, vapaalaskua ja kaikkea mitä vuorilla voi puuhata. Hän uskoo, että nykyajan nuorista kasvaa retkeilyhenkisiä ja he kasvavat ulkoilukulttuuriin:
– Puhelimentuijottelukulttuuri tulee muuttumaan ja yhä enemmän aletaan arvostaa ympäröivää luontoa, Valonen toteaa.

Lähiretkeily kunniaan

Aina ei todellakaan tarvitse lähteä kauas.
– Lähistöllä sijaitsee todella siistejä paikkoja, joista voisi saada paljon enemmänkin irti. Esimerkiksi Vehoniemenharju upeine maisemineen ja suurine korkeuseroineen on yksi sellaisista kohteista, jonne voisi saada kehitettyä vaikka mitä retkeilyyn liittyvää, Rami Valonen sanoo.

Miten talvilomaviikkoa voisi viettää Kangasalla? Pro-retkeilijä Valosen vinkit lumettoman talvilomaviikon viettoon ovat seuraavat:

1) Nuotioretki laavulle. Kangasalla on useita helposti saavutettavissa olevia laavuja, jonne pääsee hyvin perheen pienimpienkin kanssa. Sateen sattuessa laavulle pääsee suojaan. Yhdessä tehdyt eväät maistuvat parhailta kauniissa maisemissa ja kiireettömässä tunnelmassa. Tutustu Kangasalan laavuihin Visit Kangasalan -sivuilta.

2) Kahville ja lampaita katsomaan Treeline Outdoorsille! Täyden palvelun retkeilymyymälän kahviloineen ja lampaineen löydät osoitteesta Hanuri-Topin tie 35, 36200 Kangasala. Aukioloajat: treeline.fi/yhteystiedot

3) Riippumattoretki järven rannalle. Toimii parhaiten kauniilla säällä auringonsäteiden jo hieman lämmittäessä. Ota rennosti ja nauti hetki kiireettömyydestä.

4) Retkiluistelua Saarikylissä. Olosuhteet ovat tällä hetkellä huippuhyvät. Haavistoon aukeaa loppuviikoilla myös merkattu rata. Tunnelmia eiliseltä luisteluretkeltä:

Teksti: Senni Jalonen
Kuvat ja video: Rami Valonen

© Business Kangasala 2024 Creative Crue