Kuumana käyvä konepaja kaipaa levyseppähitsaajia

Rolemet Oy tekee suurille konserneille alihankintana teräsrakenteita, levytöitä, koneiden osia sekä koneiden ja linjastojen kokoonpanoa. Tuotteiden hinta vaihtelee vitosesta 150 000 euroon. Tällä hetkellä töitä riittää ja konepaja kärsii työvoimapulasta – osaaville levyseppähitsaajille olisi kysyntää. Tehokkuutta on haettu investoimalla puoli miljoonaa euroa uuteen laserleikkuriin. Tulevaisuuden huolia ovat sota, inflaatio ja rahoitusmarkkinoiden muuttuminen.

Teräsrakenteet voivat olla esimerkiksi lasinkarkaisukoneiden runkoja. Levytyö voi olla vaikkapa palkki, jonka työvaiheita ovat polttoleikkaus ja särmääminen U- tai L-palkiksi. Asiakkaiden tarvitsemien koneenosien kirjo on laaja – mitä ikinä teräslevystä tai raudasta voikaan tehdä.

Lähes kaikkiin tuotteisiin tarvitaan Teemu Inkerin käyttämää särmäyspuristinta.

Naapuritontin alihankkija maalaa työstetyt osat, minkä jälkeen rungot ja osat kootaan tarvittaessa asiakkaan valmiiksi tuotteiksi.

– Halvimmillaan tuote voi maksaa vitosen. Kallein on tainnut olla voimalaitosvalmistaja Valmetille tehty 150 000 euron soihtu, joka oli 25 metriä korkea ja kolme metriä leveä piippu, Rolemetin toimitusjohtaja Olli Kivelä kertoo.

Neljä tuttua, suurta ja pitkäaikaista asiakasta

Rolemetillä on neljä suurta asiakasta: Metso Outotec, Glaston, Sandvik ja EC Electro Center. Pienasiakkaitakin on, mutta neljä suurta tuovat 95 prosenttia konepajan liikevaihdosta. Asiakkaat toimivat Pirkanmaalla, mutta lopulta tuotteet päätyvät useimmiten vientiin. Markkinointi on henkilökohtaista ja pitkiin asiakassuhteisiin perustuvaa. Rolemet edeltäjineen onkin esimerkiksi Glastonin vanhin edelleen toimiva alihankkija.

Maalaus on ainoa säännöllisesti alihankintana teetettävä työvaihe. Tuotteet maalaa yleensä Kangasalan Teollisuusmaalaus Oy.

Tällä hetkellä kelpaa olla alihankkija, mutta toisenlaisiakin aikoja on eletty.

– Nyt on menty vuosi niin, ettei tekijöitä ole tarpeeksi, jolloin on helppoa olla alihankkija. Jos talous ensi vuonna taantuu, silloin edessä ovat ostajan markkinat. Vuonna 2008 alkaneen laman aikana oli mainoskampanjoitakin, mutta se oli turhaa, kun tilanne oli huono kaikilla. Ja nyt kun kaikilla on töitä, se on taas turhaa, Olli Kivelä hymähtää.

Rolemet pyrkii erottumaan kilpailijoista paitsi laadulla, myös toimitusten nopeudella ja varmuudella. Hinta on sen verran keskeinen tekijä, että tarjouksia kannattaa jättää vain omilla koneilla tehtävistä töistä. Kilpailu on pääosin kotimaista ja kovimmillaan taantumassa.

– Silloin halutaan töitä hinnalla millä hyvänsä, ettei tarvitsisi laittaa miehiä pois. Jos työntekijät lähtevät, ei niitä löydä takaisin, kun olisi tarve.

Pulaa valmiista osaajista

Konepajat kärsivät nyt työvoimapulasta. Lähes 90 prosenttia tuotteista vaatii hitsausta, ja Rolemetissa on jatkuva haku päällä osaavista levyseppähitsaajista kokoonpanohitsaukseen. Olli Kivelä näkee taustalla vuosien 2008–2009 finanssikriisin, joka romahdutti kiinnostuksen metallialaan.

– Meillä on hyvä porukka, mutta lisää tarvittaisiin. Nyt on koulutettu uusia levyseppähitsaajia, mutta valmistuvia on vaikea ottaa nyt töihin, kun heitä pitäisi ehtiä myös ohjaamaan, Kivelä sanoo.

Levyseppähitsaaja Simo Saloniemelle taito lukea piirustuksia on yhtä tärkeä kuin hitsaustaito, sillä tuotteita on todella paljon. Työn alla on osia Metso Outotecille.

Pirkanmaan markkinoilta valmiita ammattilaisia on tällä hetkellä vaikea saada, mutta muutto muualta esimerkiksi puolison työ- tai opiskelupaikan perässä tuo alueelle uusia osaajia.

– He ovat oikeastaan aika hyviä kavereita, jotka tuolta vähän kauempaa tulevat. Siellä ei ole ollut varaosamyymälää, vaan mopon osat on jouduttu itse tekemään ja maatilan koneet korjaamaan.

Ylpeytenä uusi puolen miljoonan laserleikkuri

Rolemetilla on noin 60 työntekijää, joista 20 työskentelee kuljettajina tytäryhtiö RK-Line Oy:ssä. Konepajassa paiskitaan töitä pääosin aamu- ja iltavuorossa. Konekantaa löytyy laser- ja plasmaleikkaukseen, CAD-piirroksiin, särmäykseen, mankelointiin, lastuavaan työstöön ja hitsaukseen. Rolemetin ylpeys on vuosi sitten uusittu puolen miljoonan euron laserleikkuri, joka pyörii kolmessa vuorossa viitenä päivänä viikossa. Aiempaan laseriin verrattuna uusi kone on nopeampi ja myös energiankulutukseltaan taloudellisempi.

– Kun meillä ei tehdä sarjoja, niin ei tahdo keritä edes seuraavaa levyä ohjelmoimaan ennen kuin se on jo edellisen polttanut. Laserin jälkeen tarvitaan paljon työvoimaa. Hitsaus- ja särmäysrobottejakin on olemassa, mutta meillä tuotteet vaihtuvat niin usein, että ihminen on nopeampi.

Loppukokoonpanossa Veli-Matti Kopakkala ja Esa Jaakkola pistävät kasaan Metso Outotecin tuotteita.

Joskus ja jouluna verkkoa leikatessa on vanhassa vara parempi. Silloin kaivetaan naftaliinista ihan sitä varten säästetty sekä painoltaan että hinnaltaan kahden tonnin levyleikkuri.

– En edes tiedä, kuin vanha se on, mutta kun teemme jotakin verkosta, niin siihen ei laseria pysty käyttämään. Vaihtoehtona olisi rälläkällä leikkaaminen.

Raaka-aineen hinta kurittaa tulosta, mutta kaasuhana on kiinni

Konepaja käyttää paljon energiaa, sähköä ja maakaasua. Rolemet lopetti maakaasun käytön pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Energiakriisissä onni on ollut edullinen sähkösopimus, joka on voimassa vielä pari vuotta. Hinta tosin nousee parilla sentillä vuodessa.

– Kaasuun oli päivähinta, joka nousi, ja ajattelimme, että emme me kyllä Venäjän kaasua täällä käytä, toimitusjohtaja Olli Kivelä sanoo.

Kesäkuussa päättyneellä tilikaudella konepajan ja kuljetusliikkeen liikevaihto oli noin seitsemän miljoonaa euroa. Konsernin liikevoittoprosentti on jäänyt viime vuosina keskimäärin alle kolmeen prosenttiin, mutta toisaalta aina on ponnistettu plussalle. Viime tilikauden tulosta kuritti raaka-aineiden hinnannousu. Myös investointitahti on ollut kova paitsi laserleikkurin, myös RK-Linen halli- ja kalustoinvestointien vuoksi.

RK-Linelle kertyy vuodessa noin kaksi miljoonaa ajokilometriä. Yksi auto kuljettaa konepajan tuotantoa, yksi jakaa rautaa Pirkanmaalle, kolme on irtoperäajossa, ja kuudella pitkällä rekalla ajetaan muun muassa paperia, sellua, lankkua ja vaneria. Roope Kivelän rekka on pysynyt hämmästyttävän puhtaana.

Nyt huolta aiheuttavat sota Ukrainassa, inflaatio ja muutos rahoitusmarkkinoilla.

– Meillä on hyvät asiakkaat, mutta kyllä tässä nyt selkeitä piirteitä on, että vuodenvaihteen jälkeen voi hiljentyä. Esimerkiksi rakennusteollisuus on kuulemma aika seis.

Synkkenevää säätä saattaa siis olla luvassa, mutta on sitä selvitty ennenkin. Ja mitä tapahtuu, kun sota Ukrainassa joskus loppuu? Edellisessä finanssikriisissä Rolemet pysyi pystyssä ja pystyi lomautusten ja osittaisten lomautusten avulla pitämään kiinni ammattilaisistaan.

– Silloin 2008 se pyssäsi kuin seinään. Tapasin Alihankintamessuilla päämiehen edustajan ja kysyin, että mitä helkuttia, kun ei tule tilauksia. Hän sanoi, että ei mitään, katson huomenna tilanteen. Mutta tajusi sitten itsekin, että kauppa ei käy ja valmista tavaraa on maailmalla, Kivelä muistelee.

Aina Kangasalla hyvien yhteyksien äärellä

Rolemet ja yrityksen perinteikkäät edeltäjät Rautaroope ja Konepaja Pentti Lehtinen ovat toimineet aina Kangasalla. Näistä aineksista syntyi myös firman nimi: Roope, Lehtinen, metalli. Nykyisin konepajalla on käytössään noin 2 500 neliön tilat.

– Kyllä tämä hyvä paikka on. Kuljetukset ovat helppoja, kun ollaan saman tien Lahdentiellä. Ja paljon on hitsareita tältä suunnalta.

Olli Kivelä on luotsannut Rolemetia 22 vuotta. Vuonna 2000 hän osti yhtiökumppaninsa kanssa Rautaroopen (perustettu 1979) ja vuonna 2002 Konepaja Pentti Lehtisen (1959) liiketoiminnot. Nykyisin Rolemet on kokonaan Kivelän perheen omistuksessa.

 

Teksti ja kuvat: Kimmo Pitkänen / Pieni viestintätoimisto

© Business Kangasala 2024 Creative Crue