Perheyritys Finture Oy luottaa kotimaiseen työhön: Kestäviä ja ekologisia ulkokalusteita lähes 50 vuoden kokemuksella
4.2.2022Kangasalan Valoputkentielle kolme vuotta sitten muuttanut perheyritys Finture Oy valmistaa puisto-, leikki-, liikunta- ja leipomokalusteita, CE-merkittyjä katoksia sekä STREET UNIT-skeittielementtejä ja tarjoaa niihin liittyviä palveluja. Finturen katoksia ja skeittikalusteita viedään Viroon, Dubaihin ja Australiaan saakka. Yrityksen liikevaihdosta lähes 90 prosenttia muodostuu kotimaisesta avainlipputuotannosta.
Ensi vuonna viisikymmentä vuotta täyttävää ulkokalustevalmistajaa ei moni kuluttaja tunne, vaikka silmät osuvat yrityksen tuotteisiin tämän tästä taloyhtiöiden pihoista maanteiden varsiin. Yritys kalustaa kokonaisia uusia kerrostalopihoja pyöräkatoksista ja pihapenkeistä leikki- ja skeittipuistoihin saakka.
Jussi ja Tea Mäenpää kertovat, että TVH:n mallikatoksen löytää tienvarsien lisäksi Mobilian tieliikennemuseosta.
Tuttuja tuotteita kylänraitin varrelta
Tutuimpia tuotteita lienevät Pirkanmaan lähes jokaisen kylän raitille kuuluvat TVH-pysäkkikatokset, joista vanhimmat ovat seisseet paikoillaan jo lähes puolen vuosisadan ajan.
– Metallialan töitä tehneeltä isältämme Kari Mäenpäältä kysyttiin viisikymmentä vuotta sitten, haluaisiko hän alkaa tehdä rakennusliikkeille ja Tie- ja vesirakennushallitukselle kalusteita. Ensimmäinen mallikatos valmistettiin Kangasalan asuntomessuille 1972 ja myöhemmin hän perusti tätä varten toiminimen 1976 Oriveden Hirsilään. TVH-katoksia näkee vieläkin maanteiden laidoilla ja löytyypä yksi Mobilian tieliikennemuseostakin, selvittää omistajaperheeseen kuuluva Finturen tuotepäällikkö Jussi Mäenpää.
Finturesta tuli osakeyhtiö vuonna 1991. Kari Mäenpää jäi eläkkeelle 2014. Tänä päivänä yrityksen omistajina jatkavat hänen neljä lastansa, joista Jussi Mäenpään lisäksi yrityksessä työskentelee toimitusjohtajana hänen sisarensa Tea Mäenpää.
Yli kolmen miljoonan liikevaihtoa pyörittävällä yrityksellä on toimipisteet Kangasalla ja Pirkkalassa. Niissä työskentelee sesongista riippuen 20–30 henkilöä.
Finturen uudet kalustesarjat on nimetty Pirkanmaan paikkakuntien ja Tampereen kaupunginosien mukaan. Valikoimista löytyy esimerkiksi Pyynikki-katos.
Ainutlaatuisia skeittielementtejä viedään Australiaan asti
Koronan myötä kasvanut pyöräily- ja ulkoliikuntatrendi näkyy siinä, että Finture valmistaa yhä enemmän pyöräkatoksia, runkolukittavia pyörätelineitä sekä STREET UNITs skeittielementtejä myös vientiin.
Pyöräkatoksia on mennyt Viroon siitä lähtien, kun yritys voitti Tallinnan kaupungin pyöräkatoskilpailun muutama vuosi sitten. Skeittielementtejä on viety Dubaihin ja Australiaan saakka.
Tea Mäenpää kertoo, että Finturen maailman ainoasta kokonaan teräksestä valmistetusta liikuteltavasta skeittielementtisarjasta on tullut yrityksen vientiveturi.
– Vienti alkoi siitä, kun mietimme, miten saamme paketoitua metallia maailmalle. Kysyimme mukaan arvostetun design-yhteistyökumppanin, maisema-arkkitehdin ja kansainvälisesti tunnetun skeittaajan Janne Saarion, joka lähti kehittämään skeittisarjaa. Sillä osallistuimme Saksan messuille.
– TÜV- sertifiointi skeittielementeille Saksan markkinoille on työn alla. Kun saamme sen, aukeaa lisää markkinoita.
Suomen Olympiamaajoukkueen skeittaaja Jaakko Ojanen temppuilee Finturen Street Unit -esitteissä.
Norsunkestävää lähituotantoa
Kuten TVH-katoksistakin voi päätellä, Finturen kalusteet kestävät käytössä vuosikymmeniä.
– Rakenteita ja kokonaisia tuotteita on testattu käytännössä 1970-luvulta lähtien. Olemmekin sanoneet asiakkaille, että norsunkestävyys on tuotteidemme lähtökohta, Tea ja Jussi veistelevät.
Kestävyyden lisäksi Finture panostaa kotimaiseen omaan tuotantoon. Vain osia, joita ei saa Suomesta, tuodaan ulkomailta. Näitä ovat mm. keinujen törmäystestatut istuimet sekä leikkipuistojen kumiset turva-alustat.
Kuumasinkityn teräsrakenteen takuuaika on Mäenpään sisarusten mukaan 25 vuotta. Siihen jos laitetaan vielä yhteistyökumppaniyrityksessä Haapanen Oy:ssä väri päälle, elinkaari pitenee entisestään.
– Kun tuotteen elinkaari on pitkä, sitä ei tarvitse ostaa montaa kertaa, Tea Mäenpää toteaa.
Finturen kalusteet ovat myös täysin kierrätettäviä. Metalli saa uuden elämän uusissa kalusteissa, puuosat poltetaan ja muovikin voidaan pilkkomisen jälkeen käyttää uudelleen. Yrityksellä on DEKRAn myöntämä ISO 9001-laatusertifiointi ja se noudattaa ISO 14001 – ympäristöstandardia toiminnassaan.
Ekologisuutta lisää myös Finturen tuotteiden energiaa säästävä lähituotanto. Metalliosat valmistetaan Pirkkalassa aivan yhteistyökumppaneiden naapurissa ja Kangasalla hyödynnetään paikallisten yritysten palveluita aina kun mahdollista.
– Kun osa menee meiltä tuotannosta Aurajoki Oy:lle kuumasinkitykseen, tuotantoketjun pituus jää alle kahdensadan metrin. Tea Mäenpää toteaa.
– Yritysten välinen yhteistyö on muutenkin hyvä juttu, kun kaikkea ei tarvitse itse osata. Kun asioita tehdään yhdessä, kaikki hyötyvät.
Tällä hetkellä pihakalusteissa suositaan maanläheisyyttä ja pelkistettyjä harmonisia värejä, joiden seassa käytetään vain korkeintaan yhtä tehosteväriä.
Perheyrityksessä asioista keskustellaan suoraan
Finturen kokoonpano- ja puutyöosasto, toimisto ja varastot siirtyivät Sääksjärveltä Kangasalle kolme vuotta sitten. Paikan valinta oli helppo, koska Tea Mäenpää asuu kaupungissa kuten myös suurin osa työntekijöistä.
– Mitä lyhyemmäksi työmatka saadaan kaikille, sitä parempi. Täällä on myös runsaasti varastotilaa ulkona, laajennusta naapuritontille suunnitteleva toimitusjohtaja kertoo.
Tea Mäenpää tuli perheyritykseen töihin kymmenen Nokian vuoden jälkeen. Jussi taas aloitti perheyrityksessä 14-vuotiaana kesätyöntekijänä ja on ollut mukana siitä lähtien.
Perheyrityksessä työskentelemisessä on sisarusten mukaan etunsa ja haittansa. Hyviin puoliin kuuluu se, että kun hierarkia on matala, asioista keskustellaan eikä niitä jätetä hautumaan. Tämä pätee myös työntekijöihin, joista vanhimmat ovat olleet talossa jo yli kolmekymmentä vuotta.
– Toisaalta kun edessä on tuttu naama, on toisinaan helppoa antaa palaute turhankin suoraan, Jussi Mäenpää virnistää siskolleen.
Teksti: Eila Lokka
Kuvat: Tero Hakala