Perinteet ja lähituotanto kunniaan – Honkasen Puutarha kukoistaa joulukukkasesongin keskellä

Honkasen Puutarha on kasvien tuottaja, vähittäismyyjä ja kesäkaudella puutarhamyymälä. Lähituotetut kasvit kastellaan Roineen vedellä ja niiden tarvitsema lämpöenergia tuotetaan metsähakkeella yhdessä naapuriyrityksen kanssa. Kukkabisnes on perinteitä vaalivaa ja myynti keskittyy muutaman viikon ajalle.

Honkasen Puutarhalla Kangasalla on meneillään positiivinen meininki. Puutarha-alan kauppa käy ja uhkana on jopa, että Eurooppa myydään loppuun kukista. Viime kesänä loppuivat joka paikasta omenapuut. Uusia ei synny yhtäkkiä mistään, sillä tuotteet täytyy kasvattaa ennen niiden myyntiä. Ensi vuoden joulukukkien siemeniä jo monistetaan Kanarialla ja Meksikossa kasvilaboratorioissa.

Meneillään on joulukukkasesonki, joka on Suomessa yllättävän lyhyt. Se keskittyy noin neljän päivän ajalle joulun alle. Honkasen Puutarhan myymälä Kangasalla lumoaa kukkaloistollaan. Joka puolella on toinen toistaan upeampia jouluisia kukkia: joulutähtiä, jouluruusuja, amarylliksiä, hyasintteja sekä monenlaisia jouluisia asetelmia.

– Joulukukissa on yllättävän perinteinen maku. Se on punainen joulutähti, joka on kestosuosikki vuodesta toiseen. Erikoisempia kukkia kyllä ihastellaan ja ihmetellään, mutta kauppa tehdään perinteisillä kukilla, kertoo Honkasen Puutarhan toimitusjohtaja Olli Lähdekorpi.

– Tämä ala on hyvin perinteistä. Kuten kuvasta näkyy, niin perinteinen punainen joulutähti on ollut suosikki jo 50 vuotta. Ei tässä juuri tarvitse miettiä, että mitähän ensi jouluna, naurahtaa Olli Lähdekorpi.

Tukkumyynnistä vähittäiskauppaan

Honkasen Puutarhan omistavat yhdessä Olli Lähdekorpi sekä Satu ja Tiina Honkanen. Satun ja Tiinan vaari on tullut evakkona Kivennavalta vuonna 1945 Kangasalle Joutsiniemestä lohkaistulle tilalle.  Ensimmäisen kasvihuoneensa Kalevi Honkanen on rakentanut vuonna 1957.

– Kangasala oli muinoin tunnettu kasvihuonepitäjä. Kouluaikoinani ihan maantiedon oppikirjoissa luki, että tällä alueella on paljon tuotantoa, muistelee Lähdekorpi.

– Siihen aikaan Kangasalla oli sata tilaa, mutta nykyään enää kymmenkunta. Viljelypinta-ala on pysynyt kuitenkin lähes samana.

Honkasen Puutarha on siirtynyt aikoinaan hyötykasveista kukkiin. Tomaattia on viljelty viimeksi vuonna 1992. Liittyminen Euroopan unioniin muutti hyvin paljon puutarha-alan toimintaympäristöä, kun rajat aukesivat.

Honkasen Puutarha oli myös pitkään kukkien tuottaja.

– Tulppaani edellä mentiin, parhaimpina vuosina meillä oli viiden prosentin markkinaosuus Suomessa ja tuotimme 4 miljoonaa tulppaania vuodessa. Aloimme olla fyysisesti aika puhki ja markkinan kapeus tekee tukkumyynnistä haasteellista, kertoo Lähdekorpi.

– Olin siihen aikaan suorittamassa yrittäjän ammattitutkintoa ja kirjoitin liiketoimintasuunnitelmaan, että ”panostamme vähittäismyyntiin”. Kuin tilauksesta vuonna 2005 tuli myyntiin Puutarha-Matti, jolla oli erinomaiset kauppapaikat, kertoo Lähdekorpi Honkasen Puutarhan suurimmasta muutoksesta.

– Se oli kyllä tosi iso tempaus, en varmaan uskaltaisi tehdä sitä enää, mutta onneksi tuli tehtyä! Päätös siirtyä tukkumyynnistä vähittäismyyntiin oli todella rohkea ja iso, kertaa Lähdekorpi Puutarha-Matin liiketoiminnan ostoa.

Tällä hetkellä Honkasen Puutarhalla työskentelee kolmen yrittäjän lisäksi noin kahdeksantoista työntekijää ja sesonkiaikoina kolmisenkymmentä. Kasvihuoneita on 7700 neliötä ja käytössä on ihan koko kapasiteetti. Tuotannon lisäksi Honkasen Puutarha on kesäkaudella puutarhamyymälä ja ympärivuotisesti kukkakauppa.

– Meillä on todella hyvät kauppapaikat. Markkinointikonsultit ovatkin ihmetelleet, että tarvitseeko rahaa edes käyttää markkinointiin, kun myymälöiden sijainnit ovat niin hyvät sekä Turtolan kauppakeskuksessa että Lielahden Citymarketin kauppakäytävällä, kertoo Olli Lähdekorpi.

Kukat myydään sesonkiaikoina

Honkasen Puutarhan myymälöistä vilkkaimmin ovi käy Turtolassa, jonka myynti on lähes puolet kaikesta myynnistä. Lielahdessa ja Kangasalan Tiihalassa asiakasvirta on samaa kokoluokkaa. Kangasalan merkitys on korostunut viime aikoina.

Suomessa suurin osa kesäkukista myydään suoraan viljelijältä. Sesonkiaika on niin lyhyt, ettei siihen kauppa yksinään pystyisi.

– Jos näkisitte meidän viikkomyyntikäppyrämme, niin yllättyisitte, kuinka sesonkiluonteista tämä bisnes oikeasti onkaan, naurahtaa Lähdekorpi.

– Kukkamyynnistä puolet tehdään kuuden viikon aikana äitienpäivästä juhannukseen. Sen lisäksi on neljän päivän joulusesonki sekä yksittäisiä päiviä, kuten ystävänpäivä, naistenpäivä jne. Kaikki se muu aika mietitään ammatinvalintakysymyksiä.

Korona-aikana verkkokauppamyynti on kasvattanut monella alalla suosiotaan, mutta kukkamyynnissä se on edelleen hieman haasteellista, sillä elävät kasvit eivät pidä kuljettamisesta. Honkasen Puutarhallakin on verkkokauppa, mitä Olli Lähdekorpi kuvaa enemmänkin harrasteluksi.

– Meillä oli jo parikymmentä vuotta sitten naapurien kanssa nettikauppa. Myytiin tulppaanikimppuja ja ruusukimppuja ympäri Suomen ja silloin jo opin ymmärtämään, millaista on myydä kukkakimppu Kemijärvelle. Eihän se sinne mennyt perille elävänä.

Kotimainen tuotanto kunniaan

Vaikka kuluttajat ovat nykyisin hyvin tietoisia valinnoissaan ja kotimaista tuotantoa suositaan, ei kukkien osalta välttämättä kotimaisuuteen kiinnitetä ihan niin paljon huomiota. Osalle toki lähituotanto on tärkeä tekijä kukkien valinnassa.

Honkasen Puutarhalla joulukukat ovat kotimaisia ja suurin osa myös itse kasvatettuja. Joulutähdet eivät edes kestä kuljetusta kaukaa. Vain viherkasvit tuodaan käytännössä kaikki ulkomailta, Hollannista, Belgiasta ja Saksasta. Tanskassa tuotetaan paljon kukkivia ruukkukukkia.

Puutarhatuotanto on energiaintensiivinen ala. Kasvit tarvitsevat paljon lämpöä ja valoa. Ja jos kasveja ei kasvatettaisi Suomessa, ne tuotaisiin muualta. Ja sitten ne pitää vielä kuljettaa tänne, josta syntyvät taas omat päästönsä.

– Esimerkiksi Hollannissa kasvihuoneita joudutaan lämmittämään ympäri vuoden kostean ilman takia. Täällä Suomessa voi jo varhain keväällä laittaa hanan kiinni, kun aurinko alkaa lämmittää kasvihuoneita, kertoo Lähdekorpi.

– Olen kolmenkymmenen vuoden aikana tehnyt jo kolme kertaa lopullisen lämmitysratkaisun; öljystä maakaasun kautta metsähakkeeseen. Eikä tämäkään varmasti ole viimeinen, aurinkovoimalat olisivat järkevä ratkaisu, mutta energian varastointi ja myyminen vaativat vielä kehitystä.

Nyt Honkasen Puutarhalla on Ali-Marttilan puutarhan kanssa yhteinen metsähakkeella toimiva lämpövoimala. Yhdessä Virolan Puutarhan ja Ali-Marttilan kanssa on tehty kasteluveden pumppaamo Roineen rannalle.

– Uusia kasvihuoneita ei juuri rakenneta ja niiden pinta-ala vähenee Suomessa koko ajan. Harvassa ovat ne, jotka tekevät isoja lisälaajennuksia. Sitten on paljon niitä pieniä parin tuhannen neliön viljelmiä, joilla ei ole jatkajia. Tämä ala ei varsinaisesti houkuttele, sillä tyypillistä sille on ympärivuorokautinen päivystäminen.

– Minullekin voi soittaa koska vaan. Kasvihuoneiden valvonta näissä ilmasto-olosuhteissa on tärkeää. Kasvit eivät siedä kauhean pitkää teknistä häiriötä, lisää Lähdekorpi.

Kukkakaupan tuotteet eivät synny yhtäkkiä missään. Myytävät tuotteet syntyvät kasvattamalla, siksi ennakointi ei ole aina ihan helppoa.

Joulukukat ovat tärkeä osa joulun tunnelmaa, mutta voisimme nauttia niistä pidempään

Joulukukkasesongin tuotanto alkaa jo heinäkuussa. Ennen joulua kylmiöt pullistelevat nupuillaan olevia hyasintteja ja erilaisia joulukimppuja. Joulutähtiä löytyy jo monessa värissä, vaikka suosituin onkin vuodesta toiseen se peruspunainen.

Millaisia vinkkejä puutarha-alan yrittäjä haluaisi joulukukkiin liittyen antaa?

– Ostakaa ne aikaisemmin! Joulukukat myydään pääasiassa jouluviikolla, aatonaattona ja sitä edeltävänä päivänä. Sitten Tapaninpäivän jälkeen ne alkavat jo kyllästyttää. Joulukukat voisi hyvin ostaa jo joulukuun alussa ja nauttia niiden tuomasta tunnelmasta koko joulukuun, vastaa Lähdekorpi.

Honkasen Puutarhan asiakkaista suurin osa on pirkanmaalaisia kasviharrastajia. Asiakaskunta on viime vuosina hieman nuortunut ja myös miehiä on tullut harrastuksen pariin chilikasvien innostamana.

Hyasintti ymmärrettävästi haetaan kaupasta vasta juuri ennen joulua, mutta joulutähdistä ja monista muista kasveista voi nauttia pitkään. Esimerkiksi Ruotsissa suurin osa joulutähdistä myydään jo marraskuussa.

Joulukukat tulee suojata kylmältä kuljetuksen ajaksi, etenkin joulutähti paleltuu herkästi. Sipulikukat taas kannattaa viedä yöksi viileään, jotta niiden kukinta kestää kauemmin. Kastelua kukat eivät pimeään aikaan paljon tarvitse. Sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon, etteivät ne ole ihan joulukuusen tai esimerkiksi hedelmäkorin vieressä, sillä etyleeniä tuottavat hedelmät kuihduttavat kukat nopeammin.

– Joulutähden myrkyllisyydestä aina puhutaan, vaikka se ei ole edes joulukukkien myrkyllisimmästä päästä. Paljon vähemmälle huomiolle jää jouluruusu, joka on oikeasti todella myrkyllinen, muistuttaa Lähdekorpi.

Teksti: Senni Jalonen
Kuvat: Tiia Ennala

 

© Business Kangasala 2024 Creative Crue