Tikirak rakentaa laatua kustannustehokkaaseen hintaan
28.12.2020Vuonna 1993 perustettu kangasalalainen rakennusliike Tikirak Oy on kasvanut reilussa neljännesvuosisadassa neljäkymmentä henkeä työllistäväksi laaturakentajaksi. Yhtiö rakentaa tasokkaita asuntoja kilpailukykyiseen hintaan ja saneeraa ammattitaitoisesti vanhaa. Paikallisuus ja työntekijöistä huolehtiminen ovat yritykselle tärkeitä arvoja.
Yrityksen nimi, Rakennusliike Tikirak Oy, muodostettiin perustajakolmikon Markku Tiilikaisen, Jukka Kivisen ja Matti Raision sukunimien kahdesta ensimmäisestä kirjaimesta. Kun he perustivat Tikirakin yli 25 vuotta sitten, Suomen talous kahlasi syvässä lamassa. Aikatauluissa tehty laadukas työ tuotti kuitenkin tulosta; omakotitaloprojektit laajenivat pian rivitaloihin ja isompiin hankkeisiin.
Sukupolvenvaihdoksen myötä nykyinen toimitusjohtaja ja osakas Jouni Walden otti yrityksen vetovastuun vuonna 2015. Lassi Hinkka ja Tero Rämö ryhtyivät osakkaiksi vuonna 2008.
”Tärkeintä on tehdä työt hyvin”
Kuva: Jouni Walden kertoo, että tikirakilaisilla on ammattiylpeys korkealla: ”Pyrimme hyvään lopputulokseen perustuksista viimeiseen listaan saakka.”
Maltillisesti ensimmäiset kaksikymmentä vuotta kasvanut yhtiö otti Waldenin johdossa kasvuloikan, sillä yrityksen liikevaihto on viidessä vuodessa peräti kolminkertaistunut yli 20 miljoonaan euroon.
– Aggressiivisemmin töitä etsimällä ja tehokkuutta nostamalla olemme saavuttaneet samalla porukalla suuremman liikevaihdon ja tuloksen kuin muutama vuosi sitten, Jouni Walden kertoo. Yhtiö työllistää tällä hetkellä neljäkymmentä työntekijää.
Toinen tekijä Tikirakin menestyksen takana on omaan kokoon ja osaamisprofiiliin sopivat uudisrakennus- ja saneeraushankkeet.
– Teemme monipuolisesti, mutta emme yli viiden miljoonan euron urakkahankkeita. Meillä ei ole enää tarvetta kasvaa. Tärkeintä on tehdä työt hyvin, Walden sanoo.
Osaavasta työvoimasta pidetään kiinni
Jouni Walden kertoo, että Tikirak pyrkii tekemään mahdollisimman paljon itse sekä toimistolla että työmaalla. Alihankinnassakin yhtiö suosii paikallista työvoimaa.
Yrityksen toimintaperiaatteisiin on alusta saakka kuulunut rakennustyön korkea laatu.
– Kun tekeminen on suurelta osin omissa käsissä, työ tehdään kerralla kunnolla. Takuukorjauskustannukset ovat niin pieniä, että tilintarkastajat hämmästelevät toteutunutta summaa, jonka esitän, Walden virnistää.
Osaava työvoima on Waldenin mukaan Tikirakin vahvuus. Työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Jos työntekijä sairastuu, hän voi mennä yksityiselle lääkärille sairaskuluvakuutuksen turvin. Työsuhteet ovatkin Tikirakilla pitkiä; keskimäärin 10–15 vuotta.
Kuva: ”Asuntorakentamisessa paikka ratkaisee, mitä tehdään. Hienolle ja kalliille tontille ei kannata tehdä bulkkia”, Jouni Walden sanoo. Pirkkalan Soljaan Pyhäjärven rantaan valmistunut premium-kohde As Oy Pirkkalan Soljan Höyry tarjoaa esteettömät järvinäkymät lasitetuilta parvekkeilta ja suurista ikkunoista.
– Meillä puhalletaan yhteen hiileen ja kaikkien työpanos on yhtä tärkeä. Töitä pitää riittää kaikille, mikä on tällä alalla välillä haastavaa. Vielä se on onnistunut, sillä minun aikanani ei ole tarvinnut lomauttaa ketään. Toivottavasti ei tarvitsekaan, Walden huomauttaa.
Pirkanmaa on rakennusalalla kilpailtu alue, joten Tikirakissa edellytetään työntekijöiltä vastuullista asennetta.
– Töitä on tehtävä, että pärjäämme. Meidän pitää olla ajan hermolla ja kustannustehokas. Se edellyttää tarkkaa kustannusseurantaa ja kustannuskuria. Pienellä porukalla jokaisen työntekijän pitää kantaa vastuunsa tehtävästä riippumatta.
Rakennusala muuttuu nopeasti
Jouni Walden valmistui rakennusalan diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta vuonna 2007. Tahti rakennusalalla on hänen mukaansa kiristynyt huomattavasti 13 vuodessa.
– Tehokkuutta haetaan entistäkin aktiivisemmin. Urakoita tehdään vähemmällä työmäärällä ja valmiimmilla tuotteilla kuin ennen. Myös työmaalla rakentaminen on vähentynyt, hän kertoo.
Kuva: As Oy Pirkkalan Soljan Höyry tarjoaa arjen luksusta ja esteettömät järvinäkymät lasitetuilta parvekkeilta.
Rakennusyhtiöillä ei ole yleisesti omaa työvoimaa yhtä paljon kuin aikaisemmin. Varsinkin alihankintamalli on tuonut alalle maineongelmia. Kun aliurakoitsijoilta vaaditaan laatua tiukkaan hintaan ja kireällä aikataululla, aiheuttaa se ketjutetussa prosessissa helposti laatu- ja aikatauluongelmia. Tikirak pyrkii poistamaan ongelman tekemällä mahdollisimman paljon itse.
Talotekniikkakin on kehittynyt huimin harppauksin, eikä kehitykselle näy loppua.
– Rakennukset ovat huomattavasti teknisempiä kuin kymmenen vuotta sitten. Rakennuksista pyritään tekemään entistä energiatehokkaampia, mikä edellyttää rakentajalta rakennusfysiikan tarkkaa tuntemusta. Myös uusiutuvan energian hyödyntäminen menee lujaa eteenpäin, Walden sanoo.
Kuva: Soljan Höyry tarjoaa modernia löylytunnelmaa.
Asuntorakentamisen trendit tulevat Keski-Euroopasta
Asuntorakentaminen muodostaa tällä hetkellä noin puolet Tikirakin tuotannosta. Toinen puolikas muodostuu urakkakohteista, kuten hallilaajennuksista sekä korjausrakentamisesta. Uimahallin laajennus on Tikirakin viimeisin kohde Kangasalan kaupungille.
Yhtiön strategiana ei ole rakentaa bulkkia vaan laadukkaita asuntoja laadukkailla materiaaleilla ja kilpailukykyiseen hintaan.
– Meillä ei ole varaa makuuttaa myymättömiä asuntoja. Siksi teemme asuntoja hinnalla, joka myy, Jouni Walden huomauttaa
Kuva: Pirkkalan Soljaan valmistunut As Oy Soljan Höyry sijaitsee upeissa rantamaisemissa.
Asuntorakentamisen vaatimustaso kasvaa koko ajan, joten se edellyttää rakennusliikkeeltä ajan hermolla pysymistä ja trendien ennustamista. Uusia tuulia haetaan mm. Keski-Euroopasta.
– Voitimme Pirkkalan Soljan arkkitehtikilpailun ehdotuksella, jossa on keskieurooppalaista värikkyyttä ja idylliä. Tänä päivänä halutaan toreja ja muita yhteisöllisyyttä lisääviä tiloja, esimerkiksi pihoja, joilla voi kasvattaa kasveja, ulkokuntosaleja, monikäyttöterasseja, pihasaunoja ja muita yhteiskäyttötiloja.
Trendiin kuuluvat myös erilaiset asumismuodot, jotka yhdistyvät samassa korttelissa.
– Asuntojen keskikoko on pienentynyt, joten senkin vuoksi ihmiset toivovat yhteisöllisiä tiloja.
Kuva: Jouni Walden kertoo, että nykypäivänä asuntorakentemisen trendinä ovat erilaiset yhteisölliset tilat.
Jouni Walden vastaa siitä, millaisia rakennuksia Tikirak tekee ja millä hinnalla. Se on haastavaa, mutta mielekästä työtä.
— Jokaisen rakennushankkeen kannattavuus ja kustannustehokkuus ratkaistaan suunnittelupöydällä. On hienoa nähdä, miten rakennettu kohde saadaan näyttämään oikeassa elämässä samalta kuin suunnittelupöydällä, hän sanoo.
— Suunnittelunohjaukseen kuuluu olennaisena osana kustannustehokkaiden ratkaisujen laatiminen. Arkkitehdit eivät tykkää siitä, kun otan punaisen tussin käteen ja vedän rakseja lennokkaimpien ideoiden yli, jotta pysytään hankkeen budjetissa!
Koronapandemia on alkanut vaikuttaa myös asuntorakentamisen ratkaisuihin. Etätyön myötä on alettu toivoa etätyötiloja omaan taloyhtiöön.
— Olemme alkaneet suunnitella kerrostaloihin etätyöpisteitä, joissa pääsee pois kotoa rauhalliseen työympäristöön poistumatta rakennuksesta, Walden sanoo.
Korona ei ole vaikuttanut Tikirakin arkeen muuten kuin yhteisten tapahtumien ja liikuntapäivien peruuntumisena.
— Olemme säästyneet suurelta osin tartunnoilta. On nähtävissä, että ensi vuonna koronaepidemia leikkaa alkavia hankkeita. Jo talvi tulee hiljenemään, Jouni Walden ennustaa.
Teksti: Eila Lokka, Enerzia Koulutus ja Viestintä
Kuvat: Ismo Santapukki