Uusi rakennerahastokausi tuo muutoksia yrityksen kehittämisavustukseen

Alue- ja rakennepolitiikan tavoitteena on tasata alueiden välisiä kehitys- ja hyvinvointieroja ja varmistaa Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden kestävä kasvu ja kilpailukyky. Alue- ja rakennepolitiikan uuden ohjelmakauden 2021–2027 rahoitus tulee kolmesta toisiaan täydentävästä rahastosta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+), Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).

Alueellisten ELY-keskusten yritysten kehittämisavustukset tulevat EAKR-varoista. Uudella ohjelmakaudella Pirkanmaalla on muutoksia yrityksen kehittämisavustuksen rahoituslinjauksiin:

  • Pirkanmaalla kehittämisavustusta suunnataan pk-yritysten innovatiivisten ja kansainvälistä kasvua edistävien kehittämishankkeiden tukemiseen. Rahoituksen kohteena ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät hankkeet, joissa voidaan kehittää esimerkiksi pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistäviä tuotteita, materiaaleja sekä palveluita ja tuotantomenetelmiä. Hankkeiden tulee myös olla perusliiketoiminnasta merkittävästi poikkeavia.
  • Investointeja ei Pirkanmaalla uudella ohjelmakaudella tueta (yrityksen kehittämisavustuksen kautta).
  • Rahoitus kohdistetaan alle 5 vuotta toimineiden yritysten hankkeisiin ja avustus kehittämishankkeisiin voi olla enintään 50 000 €/hanke, tukitason ollessa 50 %.
  • Kehittämisavustusta voidaan poikkeuksellisesti myöntää myös pidempään toimineiden pk-yritysten kansainvälistymistä tukeviin hankkeisiin. Tällöin edellytyksenä on, että yrityksellä ei ole aiempaa kokemusta kansainvälisiltä markkinoilta tai ettei sillä ole vakiintunutta vientiä.

ELY-keskus on avannut uuden neuvontapalvelun yrityksille

Ennen avustushakemuksen jättämistä on suositeltavaa hankkeen rahoitusmahdollisuuksien ja rahoituslähteen selvittämiseksi​​​​​​ olla yhteydessä ELY-keskusten rahoitusneuvontaan:

Pk-yritysten rahoitus – kysy neuvoa asiantuntijalta, soita 0295 024 800

Aukioloaika ma-pe klo 9−15

 

Lisätietoja:

ely-keskus.fi/yrityksen-kehittamisavustus

rakennerahastot.fi

© Business Kangasala 2024 Creative Crue