Kangasalan Kopal Oy – vaativia koneistuspalveluja kymmenien vuosien kokemuksella

Kangasalan Kopal Oy syntyi perustajansa Timo Korhosen sivutoimista ja pienimuotoista kokoonpanotyötä varten vuonna 2002. Yritys laajeni vuosien mittaan viisi henkilöä työllistäväksi koneistuspalveluiden tuottajaksi. Vuodesta 2009 lähtien myös hänen poikansa Niko on työskennellyt yrityksessä. Yritys tekee alihankintakoneistuksia yksittäiskappaleista piensarjoihin, työvälineitä, kuten muotteja ja kiinnittimiä, sekä laitekokonaisuustoimituksia.

Timo Korhonen valmistui yli kolmekymmentä vuotta sitten teknikoksi. Takana on lähes saman verran vuosia asennus-, koneistus- kokoonpano- ja suunnittelutehtävissä.

Koneistamisen Pelle Peloton.

Kaikenlainen uuden ideoiminen ja suunnitteleminen on aina kiinnostanut Korhosta. Siksi yrityksen toiminta käsittikin aluksi enimmäkseen suunnittelu- ja projektitöitä. Ensimmäinen iso asiakas oli KONE Oyj, jolle Kangasalan Kopal kehitti valmistustekniikkaa. Jo tätä ennen hän oli tehnyt Arteknossa hissipyörien tutkimus- ja kehitystyötä.

– Ideoin, miten hissipyöriä valmistetaan ja valetaan oikeaan muotoon sekä millaiset työasemat ne tarvitsevat. Hankin myös valmistajat ja suunnittelijat. Lisäksi sisäänajoin työasemat ja tein testaus- ja kehityskierrokset, Timo Korhonen kertoo.

Suunnitteleminen on hänen mielestään antoisaa, mutta tekijäänsä sidottua. Siksi asiakaskunnan laajennuttua Kangasalan Kopalin toiminta laajeni myös alihankintakoneistukseen.

Niko Korhonen kehotti isäänsä hankkimaan oman metallintyöstökoneen vuonna 2009.

– Meinasin, ettei vanha mies investoi enää työstökoneeseen, mutta niin se vain ostettiin. Koneistajaksi valmistuttuaan Niko kävi ensin muualla töissä, mutta tuli tänne jo seuraavana vuonna, Timo Korhonen naureskelee.

Niko Korhonen aikoo jatkaa isänsä jalanjäljissä Kangasalan Kopalin vetäjänä. Isä ja poika työskentelevät rinta rinnan hyvässä sovussa, vaikka välillä tulee perheenjäsenelle sanottua suoremmin kuin vieraammalle. ”Yrittäjänä voin vaikuttaa asioihin ja saan onnistumisen elämyksiä. Ja joskus voi käydä parturissa vaikka keskellä päivää”, Niko Korhonen luettelee naureskellen yrittäjyyden etuja.

Kangasalan Kopalissa kehitetään jatkuvasti työmenetelmiä ja tuotannon suunnittelua. ”Näin saamme järkeistettyä ja tehostettua tuotantoa”, Timo Korhonen sanoo.

”Olemme eteviä varsinkin muottien ja haastavien protokappaleiden sekä yksittäiskappaleiden valmistuksessa. Vahvuutenamme on myös kompaktin kokoisen yrityksen ketteryys. Voimme nopeasti reagoida asiakkaiden tarpeisiin.”

”Olemme eteviä varsinkin muottien ja haastavien protokappaleiden sekä yksittäiskappaleiden valmistuksessa. Vahvuutenamme on myös kompaktin kokoisen yrityksen ketteryys. Voimme nopeasti reagoida asiakkaiden tarpeisiin.”

Osaamista löytyy, mutta työntekijöistä on pulaa.

Yrityksen vahvuuksia ovat vaativat koneistukset ja 3D-muotojen työstäminen nykyaikaisin menetelmin.

– Olemme eteviä varsinkin muottien ja haastavien protokappaleiden sekä yksittäiskappaleiden valmistuksessa. Vahvuutenamme on myös kompaktin kokoisen yrityksen ketteryys. Voimme nopeasti reagoida asiakkaiden tarpeisiin. Yleensä kaikki pyydetty onnistuu, Timo ja Niko Korhonen toteavat.

Vesivoimateollisuuden tuotekehityspienoismallit on yksi suurimmista Kangasalan Kopalin tuoteryhmistä.

– Kun uusia vesivoimaloita ei enää tehdä, vanhoja modernisoidaan. Teemme laboratorioon enimmäkseen ”märkäosia” eli vesivirtausta ohjaavia osia ja turbiinien siipiä, Timo Korhonen kertoo.

Yritys on toiminut vakaasti ja pitkäjänteisesti vaikka välillä on oltu ”veitsenterällä”, kuten Timo Korhonen asian ilmaisee.

– Aloitimme nollasta sataprosenttisella velkarahalla. Ostimme uusina työstökoneet ja ohjelmistot. Kaikki on kuitenkin mennyt suunnitelmien mukaan. Lainat on hoidettu suunnitellusti ja olemme voineet kasvaa hallitusti, hän kertoo.

Tällä hetkellä yrityksen kasvun ja kehittymisen hidasteena on työntekijäpula. Töitä on enemmän kuin ehtisi tehdä, mutta osaajia ei löydy.

– Tarvitsemme osaavaa työvoimaa, mutta metalliteollisuuden osaajat ovat jo töissä. Tuntuu, että oma-aloitteisia tekijöitä on vaikeaa saada, Timo Korhonen toteaa.

Kangasalan Kopal Oy  |  kangasalankopal.com  |  Mäkirinteentie 23  |  36220 Kangasala  |  010 320 2277

Teksti
Eila Lokka, Enerzia Koulutus ja Viestintä

Kuvat
Tero Hakala, Studio Pelisalmi Oy

© Business Kangasala 2022